Zakaj je priporočljivo nositi motoristične jakne med vožnjo motorja?

Delite

Človeško telo je med vožnjo z motorjem izpostavljeno številnim elementom. Veter, močno sonce, leteči kamenčki, prah, žuželke in podobno so samo nekatere nevarnosti, ki lahko močno poslabšajo izkušnjo vožnje ali pa celo povzročijo izgubo nadzora nad motorjem. Zato je pomembno, da ima vsak voznik telo zaščiteno s primerno motoristično opremo. Pri tem so zelo uporabne motoristične jakne, saj povečajo varnost in udobje med vožnjo z motorjem na krajše in daljše razdalje. Obenem pa izboljšajo izgled motorista, saj mu dodajo kanček klasičnega, modernega ali drugega stila, ki je značilen za določeno motoristično opravo.

Motoristične jakne varujejo voznika motorja

Velika prednost vse motoristične opreme je zaščita, ki jo nudi med vožnjo motorja. Novejše motoristične jakne so narejene iz kombinacije različnih materialov. Poznamo pa tudi klasične usnjene in tekstilne izvedbe. V vsakem primeru zaščitijo voznika pred naravnimi elementi, kot so žuželke, leteči predmeti, dežne kapljice in podobno.

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst motorističnih jaken, vsaka pa ima svoje značilnosti in prednosti.

Večina motorističnih jaken ima obloženo področje ramen in komolcev. Temu je tako, saj so to pogosto poškodovani deli telesa motorista pri različnih nesrečah in padcih z motorja. Dodatna obloga pa močno ublaži fizične udarce, kar lahko prepreči manjše in tudi večje poškodbe mišic, kosti in organov.

Moto jakne so udobne

Udobje je med vožnjo motorja izredno pomembno. Tako zmanjšamo utrujenost in ohranimo višji nivo pozornosti na cesto, druge udeležence v prometu in razne nevarne dejavnike. To je tudi razlog, da so moto jakne zelo priporočljive za uporabo, ne glede na velikost in vrsto motorja, ki si ga lastimo. 

Moderne moto jakne so zelo tehnološko napredne. Vgrajene imajo številne prezračevalne kanale, ki omogočajo dihanje kože telesa. Obenem pa preprečijo boleče udarce žuželk in drugih letečih predmetov v okolju, kar je velika prednost. Ker povečajo udobje pri vožnji motorja, motoristom omogočajo bolj pazljivo in varno vožnjo.

Motoristične rokavice so ključna oprema

Pogosto se mnogi vozniki motorjev vprašajo, če sploh potrebujejo motoristične rokavice. V resnici pa je to zelo pomemben del oblačil, saj varuje zapestje pred številnimi naravnimi elementi. Obenem pa rokavice preprečujejo nabiranje potu na krmilu motorja. Tako preprečijo, da bi motorist izgubil nadzor nad motorjem pri vožnji v bolj toplem vremenu. Uporabo rokavic se vedno priporoča, ne glede na dolžino vožnje in vrsto motorja, ki ga vozimo. Enako velja za motoristične jakne in škornje, saj omogočajo boljši nadzor nad motorjem. Obenem pa preprečujejo utrujenost in povišajo zbranost voznika motorja.

Pri izbiri motoristične jakne je treba upoštevati, kakšno vrsto vožnje boste opravljali in v kakšnih vremenskih razmerah boste vozili.

Motoristični kombinezoni

Motoristi, ki želijo najvišjo zaščito med vožnjo motorja si pogosto izberejo bolj napredna oblačila. Moderni motoristični kombinezoni zaščitijo celotno telo voznika motorja. Zato so primerni za ljudi, ki veliko časa preživijo za krmilom motorja. Omenjena oblačila predstavljajo tehnološko dovršenost, ki je posledica opazovanja, raziskav in drugih dejavnosti raznih strokovnjakov v svetu motorjev.

Poznamo enodelne in dvodelne motoristične kombinezone. Obe vrsti imata svoje prednosti, ki je dobro, če jih poznamo. Načeloma pa omenjeni kombinezoni nudijo najvišji nivo zaščite za motorista v vsakem okolju in vremenskih razmerah. Zato se jih priporoča za vse motoriste, ki pogosto vozijo motor na daljše razdalje.

Enodelni kombinezoni za motoriste

Načeloma je tako, da vsi kombinezoni za motoriste nudijo zelo podoben nivo zaščite. Je pa res, da se med seboj razlikujejo do določene mere, kar se tiče fleksibilnosti, udobja in drugih elementov. Enodelni kombinezoni so narejeni za voznike športnih in drugih hitrih motorjev. So tudi obvezna oprema pri različnih disciplinah dirkanja z motorji. Načeloma pa jih je mogoče uporabiti na vsakem motorju, saj nudijo vozniku najvišji nivo zaščite in udobja. Zato so enodelni kombinezoni za motoriste najbolj primerni za hitro vožnjo in tudi dirkanje z motorji in v drugih disciplinah motorističnih športov.

Moderni motoristični kombinezoni zaščitijo celotno telo voznika motorja.

Pomembno je, da se pri nakupu kombinezona za motoriste vnaprej poskrbi, da se bo dobro prilagajal telesu voznika. Tako se najbolje poskrbi za visoko udobje in zaščito telesa voznika med vožnjami na krajše in daljše razdalje. 

Dvodelni kombinezoni za motoriste

Preprostost namestitve in odstranitve oblačil za motoriste je ključna, če želimo udobno in sproščeno vožnjo ter uporabo motorja. Dvodelni kombinezoni za motoriste so za ta namen idealni, saj jih je veliko lažje sleči in obleči, kot enodelne izvedbe. To pa zato, ker so sestavljeni iz kosa za spodnji del telesa in kosa za zgornji del telesa. Načeloma nudijo popolnoma enako zaščito telesa, kot enodelni kompleti. Je pa res, da se priporočajo za voznike, ki pogosto vozijo svoj motor na daljše razdalje. 

Velika prednost je tudi, da je mogoče kupiti hlače in jakno posebej. S tem je zagotovljeno, da si posamezni motorist lahko izbere najboljšo opremo, ki se mu najbolje prilega. Pogosto pa je tudi tako, da omenjeno oblačilo vsebuje veliko število žepov. To pa je zelo uporabno v primerih, ko je potrebno s seboj nositi telefon, navigacijo in druge pripomočke med vožnjo motorja.

Objave iz iste kategorije:

  • 20. 08. 2022