Udobna, prijetna in varna vožnja z motorjem

motoristični kovčki
Delite

Ko se zunaj pojavijo prvi toplejši spomladanski žarki, se navadno s tem prebudi še adrenalin na prostem. Ljubitelji jeklenih konjičkov na dveh kolesih iz garaž pripeljejo motor, ki ga morajo najprej temeljito očistiti in se dovolj dobro pripraviti na vožnjo z njim.

Da je vožnja z motorjem lahko sploh dovolj prijetna, udobna in seveda tudi varna, mora zato v veliki meri poskrbeti kar motorist sam. Nekatera motoristična oprema je seveda nujna, druga pa se zgolj priporoča. Čeprav se na prvi pogled morda za koga ne zdi, med osnovno opremo zagotovo sodijo tudi motoristične rokavice.

Nujna motoristična oprema

Če bi samo na hitro pokukali na seznam nujno potrebne oprema za motoristično vožnjo, bi na njem daleč na vrhu bila čelada za motor. Z njo se dobro zaščiti glavo, menjati pa jo je potrebno na vsakih pet let. S takšnim kosom je treba ves čas ravnati previdno, saj se lahko ob prav vsakem morebitnem padcu poškoduje in tako izgubi svoje funkcije.

Izjemno pomemben kos je tudi motoristična jakna. To je oprema, brez katere motorist sploh ne bi smel sesti na motor. Takšen kos sodi med zaščitna oblačila, ki imajo za varnost in udobje na cesti še posebej pomembno vlogo. Pametno je poseči po kakovostni moto jakni, ki vključuje posebne ščitnike za ramena, komolce, hrbet oziroma za prsni koš.

motoristične rokavice za zaščito rok pri vožnji
Motoristične rokavice so namenjene zaščiti prstov in zapestja v primeru padca in pred hladnim vetrom.

In če ste že kdaj padli z motorja, potem zagotovo veste, kako zelo pomembne so tudi motoristične rokavice. Roke so namreč prva okončina, s pomočjo katere lovite svoje ravnotežje in se nanje tudi najprej ujamete. Če na cesto padete z golimi rokami, so posledice lahko tudi izjemo neprijetne. Ravno zato so rokavice za motor še toliko bolj nepogrešljiva oprema.

Motoristična obutev

  • Motoristični čevlji oziroma motoristični škornji imajo nadvse pomembno vlogo tudi pri sestopanju z motorja.
  • Takšen kos pa mora seveda dovolj dobro poskrbeti tudi za dobro zaščito gležnjev.
  • Kako pametno je pri vožnji z motorjem na sebi imeti dovolj kakovostno, toplo in nepremočljivo obutev, pa lahko občutite zlasti v slabem in mrzlem vremenu.

Ledvični pas in želva

Vemo, da je naše telo na motorju lahko izpostavljeno najrazličnejšim pogojem vremena. Zelo hitro se lahko pripeti, da nas na jeklenem konjičku ujame veter, dež in še druge neprijetnosti. Seveda motorist ni zaščiten s pločevino, zato mora za dovolj dobro zaščito v tem primeru poskrbeti s primerno izbiro opreme.

Strokovnjaki za takšne namene izjemno priporočajo opremo, kot sta na primer ledvični pas in želva. Ta dva kosa lahko motoristu zelo dobro varujeta hrbtenico in notranje organe – pred morebitnimi padci in vremenskimi vplivi.

Izbira motorističnega kovčka

Ko se boste z jeklenim konjičkom z dvema kolesoma podali na daljši izlet, boste zagotovo potrebovali tudi primeren motoristični kovček. Pri izbiri novega pazite predvsem na velikost, razporeditev, material, obliko in ne nazadnje še na barvo.

Motoristični kovčki
Motoristični kovčki so motoristična prtljaga, ki jo lahko pritrdimo na motorna kolesa. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih in se lahko uporabljajo za shranjevanje predmetov, kot so čelade za motor in ostalo motoristično opremo.

Opazili boste, da so na trgu na voljo najrazličnejši motoristični kovčki. Tako kot to velja za drugo motoristično opremo, je tudi kovček za motor daleč najpametneje izbrati v specializirani prodajalni s tovrstno opremo.

Velikost in razporeditev kovčka za motor

Pri vožnji z motorjem na daljše proge, vam bo dobro izbrani kovček prišel izjemno prav. Vanj boste namreč lahko pospravili številne predmete oziroma pripomočke, ki jih boste potrebovali na poti ali kasneje na cilju.

kovček za motor za daljši izlet
Če vozite manjši motor, je seveda dobro izbrati manjši kovček za motor. V nasprotnem primeru izberite kovček z večjo prostornino oziroma volumnom.

Med drugim sta pri izbiri takšne moto opreme zelo pomembni velikost in razporeditev. Če vozite manjši motor, je seveda dobro izbrati manjši kovček. V nasprotnem primeru izberite kovček z večjo prostornino oziroma volumnom. Kar se tiče same razporeditve prostora, pa je dobro izbrati kovček, ki je razdeljen na vsaj dva predela. V enega boste na primer lahko pospravili oblačila, v drugega pa na primer hrano.

Vloga navigacije pri vožnji z motorjem

Ko boste torej želeli z motorjem potovati v daljne kraje, boste morali poleg omenjene opreme izbrati še ustrezno navigacijo. To je tista moto oprema, ki vam bo na poti do cilja omogočala, da se boste do tja pripeljali precej bolj varno in seveda po najboljši možni poti.

EyeLights navigacija

Ker boste na motorju imeli navigacijo, se vam torej ne bo treba ustavljati na vsakem križišču ter premišljevati, kam pravzaprav zaviti. Motoristi pogosto menijo, da jim takšna moto oprema prinaša tudi precej večjo drznost. Nimajo namreč odvečnega strahu, da bi se lahko izgubili. Kljub temu pa dodatna previdnost seveda ni nikoli odveč.

Objave iz iste kategorije:

  • 25. 04. 2023