Motoristična oprema mora biti v prvi vrsti varna!

Delite

Tudi na naših cestah je vsako leto kar precej smrtnih žrtev med motoristi, čemu večinoma botruje neprilagojena hitrost, delno pa gre krivdo, da ne pride zgolj do poškodb oziroma so te hujše, kot bi lahko bile, pripisati tudi slabi opremljenosti. Še vedno je na naših cestah veliko voznikov motorjev, ki zanemarijo potrebo po varnosti, še zlasti takrat, kadar ne gredo na »pravo« vožnjo, temveč se peljejo zgolj kilometer ali dva, da skočijo po opravkih. Kar priznajmo si, da se marsikdo takrat usede na motor kar v majici s kratkimi rokavi in kavbojkah, v običajnih poletnih čevljih in, kar je še zlasti grozno, včasih tudi brez čelade.


Če želimo, da bo vožnja motorja varna, lahko za to v prvi vrsti poskrbimo tako, da vozimo previdno in po pameti, da imamo dobro vzdrževan in servisiran motor, ki je vedno tehnično brezhiben, poleg tega pa je potrebna še kakovostna motoristična oprema. Lahkomiselnost pri zaščiti in motor namreč nikoli ne gresta na kup.

motoristična-oprema

Kaj je tisto, kar ločuje pametnega voznika motorja od lahkomiselnega? Predvsem to, da mu na motorju ne zadostuje zgolj čelada (naprimer čelada za skuter), temveč poskrbi tudi za vse ostalo. Nadene si enodelni ali dvodelni kombinezon oziroma motoristično jakno in hlače, ki so dobro podložene na kritičnih mestih. Obuje motoristične škornje. Natakne si rokavice in ščitnike…

Žal je tako, da pri »svežih« lastnikih motorjev osebna varnostna motoristična oprema ni vedno na prvem mestu. Po eni strani večina svoj celoten proračun že nameni za nakup motorja, zato na primer za nakup kombinezona ostane premalo. Prav tako pa se večina voznikov motorja, ki imajo bolj malo izkušenj, še ne zaveda, da bi morali varnost postaviti pred željo, da bi bil njihov motor lepega videza. Tako denar vložijo v različne estetske in tudi tehnične izboljšave motorja, ne da bi se zavedali, da lahko sproščeno uživamo v vožnji zgolj takrat, ko smo varni.

Če ste si tudi sami pred kratkim kupili motor, torej nikar ne razmišljajte o kromiranih dodatkih in nalepkah, prav tako lahko počakata kamera in oprema za komuniciranje. Pomislite raje na statistiko z naših (in tujih) cest ter poskrbite, da bo imela motoristična oprema za povečanje varnosti vas in vašega sovoznika ali sovoznice prednost pred ostalim. Pazite, da bodo zavorne cevi, krmilo in ostali deli v najboljšem možnem stanju in se šele potem podajte na pot.

Ne pozabite pa tudi dejstva, da so Motoristične rokavice za odličen oprijem in večjo varnost še vedno ena od daleč najbolj spregledanih motorističnih zaščitnih kosov motoristične opreme oziroma oblačil, ki jih nujno potrebujete, ko se z motorjem odpeljete na turo. 

Objave iz iste kategorije:

  • 25. 03. 2015