Pomemben del opreme za vsakega motorista

motoristične jakne
Delite

Izkušeni in amaterski motoristi imajo z nošnjo kakovostne moto opreme številne prednosti. Varnost je vedno prvega pomena, saj smo pri vožnji z motorjem izpostavljeni številnim nepredvidljivim okoliščinam. Poleg čelade je motoristična jakna izredno pomemben del opreme za vsakega voznika motorja. Njena naloga je, da nas zaščiti pred vremenskimi vplivi in tako preprečuje utrujenost. Obenem pa zaščiti zgornji del telesa v primeru padcev. Narejena je iz trpežnega materiala, ki nam v vsakem vremenu nudi udobje in varnost, neglede na motor, ki ga vozimo.

Kdaj so motoristične jakne postale del opreme za motoriste?

Dandanes lahko izbiramo med številnimi izvedbami varnostnih oblačil za motoriste. Moderne motoristične jakne so narejene iz visoko-kakovostnih materialov, ki zdržijo leta in leta uporabe. Imajo pa vgrajene tudi številne varnostne komponente, ki preprečujejo poškodbe pri padcih in udarcih. 

Motoristična jakna zaščiti zgornji del telesa v primeru padcev.
Motoristična jakna nas zaščiti pred vremenskimi vplivi in zaščiti zgornji del telesa v primeru padcev.

Motoristična kultura se je skozi desetletja razvijala na različne načine. Še vedno pa je motoristična jakna simbol edinstvenega stila, ki je zaznamoval vse motoriste. Prvič jo lahko opazimo v začetku dvajsetega stoletja, ko so na tržišče prihajali različni motorji in se je število voznikov zato tudi povečevalo. Sčasoma pa so motoristi pričeli razumeti, da jakno ne potrebujejo samo za zaščito pred vremenskimi elementi, ampak tudi za ohranjanje varnosti.

Ali so današnja motoristična oblačila bolj napredna?

Vsekakor je novejša oprema za motoriste bolj varna in udobna za nošnjo, kot pa so bila na voljo na začetku razvoja motorističnega načina življenja in kulture. Današnja motoristična oblačila so narejena iz naprednih materialov, ki kljubujejo obrabi in zaščitijo telo motorista v različnih situacijah. Zato je močno priporočeno, da vedno pri vožnji motorja uporabljamo poleg čelade tudi rokavice, škornje, hlače in seveda jakno. Tako bomo pripravljeni na vse izzive, ki jih lahko srečamo v urbanem ali drugem okolju, ko se bomo vozili z motorjem.

Seveda pa ne gre zanemariti stila, ki nam ga motoristična oblačila nudijo. Omogočajo nam, da si ustvarimo želen stil, ki izrazi našo osebnost. Če se bomo med vožnjo motorja počutili dobro, bomo tudi bolj osredotočeni na cestišče, kar pa je velika prednost v vsakem primeru.

Kaj nam novejša motoristična jakna lahko ponudi?

Skozi razvoj različnih disciplin v svetu moto športa je prišlo na trg veliko število novih tehnologij. Tako je posamezna motoristična jakna veliko bolj napredna, kot pa si morda sprva lahko mislimo. Vsebuje različne varnostne tehnologije, ki so odporne na abrazije in uporabljajo tkanino z dolgo življenjsko dobo. Na voljo imamo tudi usnjene moto jakne, ki imajo klasični izgled, kot tudi športne izvedbe jaken. 

Motoristične jakne, ki so odporne na abrazije
Motoristične jakne vsebujejo različne varnostne tehnologije, ki so odporne na abrazije in uporabljajo tkanino z dolgo življenjsko dobo. Na voljo imamo usnjene kot tudi športne izvedbe jaken. 

Najbolj pogoste in popularne pa so motoristične jakne, ki združujejo moderen videz z naprednimi varnostnimi funkcijami. Na voljo so v različnih stilih in barvah, zato lahko hitro najdemo primerno izvedbo za svoj okus. Najbolj je pomembno, da se pri nošnji kateregakoli oblačila za motor počutimo udobno in varno, ko vozimo motor.

Alpinestarts – vrhunska oprema za motoriste

Razvoj motoristične kulture se je hitro razširil po praktično vsem svetu. To pa je tudi pomenilo, da so različna podjetja pričela inovirati in izumljati vrhunske proizvode, ki so za vedno spremenili izkušnjo vožnje motorja. V Italiji je leta 1963 bilo ustanovljeno podjetje Alpinestars, ki je kmalu postalo poznano po svojih vrhunskih proizvodih. Dandanes izdelujejo škornje, kombinezone, rokavice, čelade in razne dodatke za motor.

Alpinestars proizvaja vrhunske izdelke za varno vožnjo z motorjem
Podjetje Alpinestars proizvaja vrhunske škornje, kombinezone, rokavice, čelade in razne dodatke za motor.

Podjetje Alpinestars tudi vgrajuje visoko-tehnološke rešitve v oblačila za motoriste, ki varujejo telo voznika v vseh vremenskih pogojih in pred padci. Zato se lahko pohvalijo tudi z zelo visokimi ocenami različnih testov, kot je MotoCAP in mnenji številnih strokovnjakov. Dandanes omenjeno podjetje izdeluje vrhunska oblačila, ki premikajo standarde varnosti, udobja in uporabo napredne tehnologije.

Katere naprede tehnologije vsebujejo novejše motoristične jakne?

Telo motorista je izpostavljeno vremenskim vplivom, kot so vlaga, vročina, udarci žuželk in podobno med vožnjo motorja. Seveda pa vedno obstaja nevarnost padcev in drugih nesreč. Zato je izredno pomembno, da se lahko do določene mere pred omenjenimi nevarnostmi zaščitimo. Novejše motoristične jakne imajo vgrajene številne dodatke, ki skrbijo za nemoteno vožnjo pri nizkih in visokih hitrostih motorja. Dodano oblazinjena ramena, komolci in zaščita za hrbet močno izboljšajo varnost motorista. 

Kolekcija motoristične opreme podjetja Alpinestars

Priporočljiva pa je tudi uporaba ostalih motorističnih oblačil, kot so rokavice, hlače in škornji. Če imamo med vožnjo motorja celotno telo zaščiteno pred različnimi nevarnostmi, bomo lažje se soočili z nepričakovanimi situacijami. Obenem pa lahko ohranimo višjo mero osredotočenosti, kar močno izboljša odzivne čase in zmanjša utrujenost med kratkimi in dolgimi relacijskimi vožnjami.

Objave iz iste kategorije:

  • 06. 05. 2024