Zaščitimo svoje telo med vožnjo motorja

Delite

Vožnja z motorjem predstavlja veliko mero svobode in užitka, ki nam ju avtomobil ne more ponuditi. Seveda pa s prednostmi pridejo tudi odgovornosti. Na motorju je naše telo izpostavljeno številnim elementom narave, kot so vlaga, leteči žužki, sončni žarki ipd. Padci pri nizkih in visokih hitrostih so lahko izredno katastrofalni za naše zdravje, saj jih pogosto spremljajo hude poškodbe. Za svojo varnost storimo veliko, če uporabljamo kakovostna motoristična oblačila, ki nam nudijo zaščito pred lažjimi in hujšimi poškodbami. Obenem pa nam zagotavljajo najvišji nivo udobja med vožnjo motorja.

Čelada varuje glavo motorista

Lahko bi rekli, da je glavni kos zaščitne opreme vsakega voznika motorja ravno čelada. Namenjena je varovanju glave med vožnjo. Pri udarcih prevzame večino sile nase, kar prepreči katastrofalne poškodbe glave. V večini držav po svetu spada pod obvezna motoristična oblačila, ki jih moramo nositi med vožnjo.

Pomembno je, da si vzamemo čas za spoznavanje različnih čelad, materialov izdelave in njihovih dodatnih funkcij, preden opravimo nakup. Če je mogoče, je najbolje, da pred nakupom probamo čelado, ki nam je všeč. Pri nošnji se mora dobro oprijeti naše glave, vendar nas ne sme tiščati ali nam povzročati druge oblike neudobja.

Najbolj pomemben del zaščitne opreme je motoristična čelada.

Motoristične hlače ščitijo naše noge

Vsak kos oblačil za motoriste ima varnostno komponento. Pogosto spregledane so ravno hlače, saj veliko motoristov začetnikov misli, da ne igrajo pomembne vloge. V resnici pa ščitijo naše noge pred letečimi predmeti, kot so žužki, kamenčki ipd. Zelo pomembna varnostna funkcija motorističnih hlač, je varovanje voznika v primeru padcev. Preprečujejo odrgnine in tudi hujše poškodbe nog, zadnjice in predela dimelj.

Med vožnjo motorja pa nam primerne hlače tudi nudijo udobje, saj nas ščitijo pred mrzlim vetrom, vročino in drugimi elementi. Dražje motoristične hlače so pogosto narejene iz zelo trpežnega usnja. Temu so lahko dodani tudi drugi materiali. Povprečne tekstilne hlače za motoriste so sestavljene iz različnih sintetičnih materialov, ki so primerni za začetne in profesionalne voznike. Nikoli ni priporočljivo nositi navadnih hlač – če pa ni druge možnosti, pa je dobro, če si zaščitimo kolena s ščitniki.

V primeru padca motoristične hlače preprečujejo odrgnine.

Popularne hlače za motoriste

Današnja ponudba motoristične opreme je zelo bogata in raznolika. V dobro založenih spletnih trgovinah z opremo za motoriste lahko hitro opazimo, da so na voljo za nakup različne čelade, rokavice ipd. Razlikujejo se po proizvajalcih, materialih izdelave in drugih značilnostih. Ko govorimo o hlačah za motoriste, jih lahko zasledimo v različnih izvedbah, kot so:

Usnje

Usnje je najbolj vzdržljiv material, ko govorimo o hlačah za motoriste. Usnjene izvedbe so tako  izredno odporne na odrgnine asfalta in drugih površin. Imajo tudi edinstven izgled, ki ga ni moč doseči z drugimi hlačami.

Tekstil

Tekstilne motoristične hlače so izredno napredovale, kar se tiče zagotavljanja varnost in udobja med vožnjo. Nudijo zelo podobno ali celo enako zaščito usnjenih izvedbam, vendar za veliko nižjo ceno.

Motoristične kavbojke

Zadnja leta so vedno bolj popularne motoristične kavbojke. To so navadne kavbojke, vendar imajo ojačan material izdelave, da je bolj odporen na odrgnine. Pogost pa imajo tudi ojačan predel kolen s kevlarjem ali drugim materialom.

Motoristične rokavice so pomembne

Eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa med vožnjo motorja so ravno naše roke. Obenem pa jih potrebujemo za krmiljenje motorja. Mrzel veter in razni leteči predmeti lahko povzročijo občutek otopelosti v prstih in dlaneh. To pa povzroči, da nezavedno izgubimo del oprijema krmila motorja, kar je vedno zelo nevarno.

Rokavice spadajo pod motoristična oblačila, ki so zelo ugodna za nakup. Še posebej pomembno jih je nositi v poletnih mesecih. Ko držimo krmilo motorja, se nam pričnejo potiti roke. S tem pa lahko pride do zdrsa oprijema krmila v kritičnem trenutku. Z rokavicami pa imamo vedno močan oprijem krmila motorja, kar prepreči izgubo nadzora nad vožnjo.

Posebej pomembne so rokavice v poletnih mesecih, da imamo boljši oprijem krmila motorja.

Jakne za motoriste zaščitijo zgornji del telesa voznika

Navadne jakne in druga oblačila za motoriste za zgornji del telesa niso primerna za uporabo med vožnjo motorja. Temu je predvsem tako, saj ne nudijo nikakršne zaščite v primeru padca. Kakovostna motoristična jakna bo uporabna mnoga desetletja ali naše celo življenje. Tako kot vsa druga motoristična oprema imajo tudi jakne različne oblike, stile, nivo zaščite ipd. V vsakem primeru pa je priporočeno, da jakno nosimo med vožnjo motorja, saj nam nudi udobje, zaščito in tudi izgled motorista, ki uživa v vožnji s svojim motorjem.

Škornji za motor so ključnega pomena

Kakovostni škornji za motor so zelo priporočljivi za nošnjo. Če nosimo superge, sandale ali drugo ohlapno obutev, smo izpostavljeni številnim poškodbam. Škornji ščitijo naše noge pred vročino izpušnega sistema ter pred poškodbami gležnjev, prstov ter kosti v stopalu. Najbolje je, če jih nosimo skupaj z hlačami za motoriste, saj tako poskrbimo za udobno in varno vožnjo na dolgih in kratkih razdaljah. Pred nakupom je priporočljivo, da škornje tudi preizkusimo. Med hojo morajo biti enako udobni, kot med vožnjo motorja. Na voljo pa imamo tudi različne stile med katerimi lahko izbiramo.

Objave iz iste kategorije:

  • 25. 01. 2022