Kako izbrati čelado za skuter?

Čelada za skuter
Delite

Ko se vozimo z motorjem, vedno priporočamo uporabo čelade. Ubrani nas lahko resnih poškodb, ki se lahko zgodijo kadarkoli, ko smo na cesti. Tudi neudobna čelada nam lahko pokvari samo nekaj trenutkov življenja, medtem ko resne poškodbe glave, če ne uporabljamo čelade, nas zaznamujejo za celo življenje. Enako velja, če vozimo skuter, saj nam čelada za skuter lahko reši življenje. Če se odpravljamo po nakupih za tako čelado, si poglejmo na kaj vse moramo paziti.

Kaj je najbolj pomembno?

Pri izbiri katerekoli čelade je udobje prva in najpomembnejša stvar. Čelada za skuter, ki nas ne bo motila med vožnjo, je idealna izbira za vse voznike. Tako bomo manj utrujeni pri kratkih in dolgih vožnjah. Tudi pri padcih nas lahko najosnovnejša čelada, ki se prilega obliki naše glave, veliko bolj zavaruje, kot pa najdražji in najboljši model čelade, ki je prevelikih dimenzij.

Čelada za skuter

Pri izbira čelade za skuter moramo upoštevati obliko in velikost naše glave. Za lažjo izbiro čelade si lahko izmerimo obseg glave z metrom. Večina ljudi ima jajčasto obliko glave, ki se giblje od bolj okrogle do ovalne dimenzije.

Za najboljšo zaščito

Lahko uporabljamo nekaj kratkih smernic, ki jih naša čelada za skuter mora imete. Te so:

  • Da čelada pokrije našo celotno glavo, saj si tako zaščitimo tudi obraz.
  • Dobra ventilacija, ki omogoča lažje dihanje in preprečuje nabiranje meglice na vizirju.
  • Da je narejena iz lahkih, vendar močnih materialov, ki nas zaščitijo tudi ob hujših udarcih.
  • Če je možno, da ima barvne vzorce, ki odbijajo svetlobo.

Čelade, ki zaščitijo samo vrh in strani glave so tudi primerne za vožnjo s skuterjem, vendar priporočamo, da jih uporabljamo za krajše razdalje. Če je možno, si izberimo tako čelado, ki ima odstranljiv vizir, saj nam bo nudila mobilnost in zaščito v enem.

Zaščita za oči

Pri vožnji s skuterjem svetujemo, da uporabljamo čelado, ki nam tudi ščiti obraz. Če to ni mogoče, vprašajmo prodajalca, ali je možen nakup varnostnih očal. Te nam bodo varovala obraz pred letečimi nevarnostmi, kot so žuželke, pesek, kamni in nam obenem olajšala vožnjo, saj nam bodo ščitila oči pred vetrom. Če bo naša čelada za skuter vsebovala tudi očala, se prepričajmo, da preverimo naslednje:

  • Da nam očala ne zastirajo pogleda na cesto
  • So odporna proti lomljenju
  • Ne motijo nošnjo čelade in se pravilno prilegajo naši glavi

Objave iz iste kategorije:

  • 21. 08. 2018