Različne vrste motorističnih čelad

Čelade za motor
Delite

Izbira čelade za motor je odvisna predvsem od vrste motorja, stila vožnje in ne nazadnje tudi od osebnih želja motorista. Praviloma se motoristične čelade delijo na 5 različnih kategorij. Med drugim so na voljo povsem zaprte oziroma integralne čelade, ki pokrivajo cel obraz. Imenujemo jih tudi full face čelade.

Integralne moto čelade so tudi daleč najbolj priljubljena izbira med motoristi. Omogočajo namreč najboljšo možno zaščito, tudi pred vremenskimi vplivi.

Jet ali polodprta čelada za motor

Na voljo so moto čelade, pri katerih je sprednji del obraza odprt. So primerna izbira za voznike skuterjev, križarje, prav tako za tiste voznike jeklenih konjičkov, ki se jim povsem zaprta čelada zdi nekoliko klavstrofobična.

Jet čelade za motor
Jet čelade za motor so namenjene predvsem voznikom skuterjev

Polodprta motoristična čelada je izjemno zračna. Praviloma je ugodnejša izbira kot zaprta čelada. Sprednji del obraza in brada sta zaradi odprtega dela manj zaščitena oziroma nezaščitena.

Odprte moto čelade

Čelade za motor so lahko odprte – brez ali z vezirjem. Zlasti so namenjene motorjem, ki imajo manjšo prostornino. To so na primer mopedi ali skuterji. Vozijo se predvsem po mestu.

Najboljše odprte motoristične čelade

Od vseh vrst čelad omenjena omogoča najmanj zaščite. Vizir predstavlja zelo uporabno zaščito pred mrčesom, pred vetrom. Seveda pa ne zaščiti vašega obraza v primeru nezgode.

Modularna moto čelada

Modularne čelade za motor so na preklop. Najbolj spominjajo na rekreativne, a imajo v primerjavi z njimi tudi odstranljivo zaščito za brado in vizir. Ena od večjih prednosti je ta, da omogočajo večjo fleksibilnost. Posledično čelade ni treba sneti, če na primer želite, da bi nekdo videl vaš obraz ali ko potrebujete zrak, si želite kaj popiti, pojesti.

Če je takšna motoristična zaščitna oprema označena s črko P, potem to pomeni, da motor lahko vozite zgolj s spuščeno zaščito. Če pa je označena s P/J, pa to pomeni, da je izdelek testiran kot povsem zaprta in polodprta čelada. Nosite jo torej lahko, kakor si sami želite.

Čelade za motocross

Motocross čelade za motor so odlična izbira za tiste, ki se s svojim jeklenim konjičkom vozite najraje po brezpotjih. Narejene so posebej za vožnjo po bolj zahtevnih terenih.

Motocross čelada vključuje zaščito pred soncem, prav tako dodatno zaščito za brado in ne nazadnje boljšo zračnost. Praviloma je na voljo brez vizirja.

Izbira primerne vrste

Izbira primerne vrste moto čelade je torej odvisna od sloga vožnje, vrste motorja in od vaših osebnih želja. Pri nakupu se seveda ozirate tudi za priljubljenimi oziroma priznanimi proizvajalci moto opreme, kot je na primer ponudnik LS2.

A še preden izberete primerno moto čelado LS2, je pomembno, da najdete pravo velikost. Ravno ta je namreč daleč najpomembnejši korak pri izbiri takšne opreme. Če želite, da bo čelada kar najbolje opravljala svoje delo, se mora povsem prilegati vaši glavi. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da glava lahko udari ob samo čelado in na takšen način tvegate tudi resnejše poškodbe. Če pa je pretesna, potem vam med vožnjo ne bo prav udobno.

Zaščitna oprema za motor LS2 z dobrim prezračevanjem

Prezračevanje je na motorju izjemno pomembno, še zlasti v poletnem času, da vam ne ‘vre’ glava. Večina modelov čelad vključuje eno ali več odprtin na vrhu, prav tako enako število na dnu zadnjega dela. Tudi na delu, ki prekriva brado, lahko najdete odprtino za zrak. Ta učinkovito preprečuje, da bi se vizir med vožnjo lahko zarosil.

Zavedati pa se morate, da imajo določeni modeli čelad za motor veliko zračnikov, a to ni nujno, da daje dobre rezultate. Spet druge imajo samo nekaj odprtin, ki pa zagotavljajo izvrstno kroženje zraka.

Idealna teža moto čelade

Najbolje je, da moto čelada tehta nekje do 1,5 kilograma. Seveda je ta številka predvsem odvisna od same vrste čelade, prav tako tudi od uporabljenih materialov.

Ključno je, da nimate občutka, da na glavi nosite breme ter da ohranjate gibljivost glave, in to brez neprijetnega pritiska.

Cena LS2 in drugih motorističnih čelad

Kakovostna motoristična zaščitna oprema, je vedno nekoliko dražja, a zagotovo vredna denarja. A ravno denimo oprema LS2 moto, blagovne znamke, ki v Evropi še ni tako zelo poznana, slovi po bistveno nižji ceni izdelkov, v istem rangu kvalitete. Tako vas bo LS2 čelada stala verjetno skoraj pol manj od primerljive čelade v istem zaščitnem razredu.

Seveda pa na samo ceno motoristične čelade in drugih izdelkov vpliva več dejavnikov, na primer materiali, certifikati, uporabljena tehnologija in med drugim tudi kako poznana je blagovna znamka ali iz katere države prihaja.

Dejstvo je, da ima vsak pri izbiri navadno že vnaprej določen proračun. A pri tem ne smete pozabiti, da je ravno čelada za motor zadnja stvar, pri kateri bi morali varčevati. Če si želite kupiti kakovostno in dovolj zanesljivo čelado, pričakujte, da boste zanjo odšteli nekaj sto evrov.

Objave iz iste kategorije:

  • 14. 08. 2023