Glavne funkcije zavornih ploščic za avtomobile

zavorne ploščice za avto
Delite

Zavorne ploščice predstavljajo povsem nepogrešljiv del zavornega sistema vsakega avtomobila. Zelo pomembno prispevajo k varnosti v prometu. Posledično je ključno, da čisto vsak voznik ve, na kakšen način delujejo in kako pravzaprav izbrati primerne za svoje vozilo.

Poglavitna funkcija avtomobilskih zavornih ploščic je skrbeti za pretvarjanje kinetične energije v toplotno zaradi trenja. S tem skrbijo tudi za zmanjševanje hitrosti. V zavori sta praviloma vedno dve zavorni ploščici. Njihove torne površine so obrnjene proti rotorju.

Življenjska doba avtomobilskih zavornih ploščic

Kakovostni rezervni deli za avto so za vas ključnega pomena, ko vas izda kateri del vašega vozila. Med njimi so to lahko tudi zavorne ploščice. Njihova življenjska doba je približno med 40 000 in 120 000 kilometri. Obstajajo seveda številni zelo očitni znaki, po katerih torej zlahka prepoznate, da je z njimi nekaj narobe oziroma da so obrabljene in da jih bo treba čim prej zamenjati.

nove zavorne ploščice za avto
Če vozite z obrabljenimi zavornimi ploščicami, je veliko večja verjetnost, da boste imeli nesrečo, zato ne tvegajte. Vendar pa prometne nesreče niso edina nevarnost pri vožnji, poškodujete lahko tudi druge dele zavornega sistema.

Da je z zavornimi ploščicami nekaj narobe, lahko veste, če ob pritisku na stopalko avta zaslišite škripanje ali se med zaviranjem pojavi glasen zvok brušenja. Prav tako boste morali poskrbeti za tovrstni rezervni del za avto, če vaše vozilo ne bo ustavljalo pravočasno ali bo med upočasnjevanjem vibriralo. Za obrabo zavornih ploščic se praviloma prižge tudi kontrolirana lučka.

Kako pravilno zamenjati zavorne ploščice?

Nekateri rezervni deli za avto so za zamenjavo precej preprosti, zato delo lahko opravite kar sami. Še bolje pa je, da tovrstno delo opravi kar strokovnjak.

menjava zavornih ploščic za avto
Običajno bi morali istočasno zamenjati sprednje zavorne ploščice in zadnje zavorne ploščice, da zagotovite ustrezno zavorno moč. Da prihranili čas z enim preprostim obiskom in ne z dvema do štirimi obiski mehanika, boste morda želeli zamenjati vse štiri zavorne ploščice hkrati.

Pri menjavi avtomobilskih zavornih ploščic se morate najprej prepričati, da ste sploh izbrali prave in da je vozilo seveda primerno ohlajeno. Nato morate sprostiti kolesne matice in dvigniti avto s pomočjo dvigalke. Nato odvijte vijake kolesa in kolo odstranite.

Sledi odstranjevanje vijakov zavornega sedla in previdno obešanje sedla. Odstraniti je treba stare zavorne ploščice za avto in namestiti nove. Preverite še zavorno tekočino in potem ponovno namestite zavorno sedlo. Ponovno namestite še kolo in vijake dobro zategnite. Zaženite avto in testirajte nove ploščice.

Zaščita sebe in vseh drugih udeležencev v cestnem prometu

Dejstvo je, da so zavorne ploščice za avto izjemno pomemben element. Na trgu obstaja v povezavi s tem zelo veliko ponudbe, zato je prav, da se čisto vsak voznik dobro pozanima o najboljši možnosti za svoje vozilo in se nato odloči za kakovosten rezervni del. Le na takšen način bo namreč ščitil sebe pa tudi vse druge udeležence v prometu.

Naloga zavorne tekočine za avto

Zavedati se morate, da je zavorna tekočina za avto ena od najbolj pomembnih tekočin v vozilih. Od nje je namreč odvisno varno pa tudi učinkovito ustavljanje. Zavorna tekočina je pri hidravličnih zavorah tista, ko preko visokotlačnih vodil prenaša pritisk, in sicer od zavornega pedala do zavornih ploščic.

Seveda je tudi avtomobilska zavorna tekočina precej pogosto podvržena najrazličnejšim spremembam. Ravno zato je njeno redno vzdrževanje vitalnega pomena. Menjava v rednih intervalih je odvisna od tipa zavorne tekočine. Na dolgi rok boste s tem preprečili dražje in tudi bolj trajne napake v samem sistemu.

Zavorna avto tekočina v normalnih okoliščinah

V običajnih okoliščinah ter ob pravilnem delujočem zavornem sistemu se zavorna tekočine ne bi smela segreti do vrelišča. Prav tako se ne bi smela skrčiti in ne bi smela vplivati na korozijo notranjih zavornih komponent.

Večinoma lahko zamenjate zavorno tekočino in vam ni treba skrbeti za ABS, vendar boste v nekaterih primerih morda morali odzračiti sistem z orodjem za pregledovanje, da bodo zavore pravilno delovale. Ne pozabite preveriti servisnega priročnika vozila, na katerem delate. Če samo odstranjujete zavorno tekočino v glavnem cilindru, vas ABS sploh ne bi smel skrbeti.

Osnovno znanje pred vsakršno menjavo zavorne tekočine je, da je na voljo več tipov oziroma generacij zavorne tekočine. Temeljna razlika med različnimi vrstami pa je, da so nekatere izdelane na osnovi silike in tako ne more priti absorpcije vode. Uporabiti morate tekočino, ki jo priporoča proizvajalec vašega vozila. Do mešanja med različnimi tipi zavornih tekočin pa seveda ne sme priti.

Shranjevanje in drugi koristni napotki za avtomobilsko zavorno tekočino

Avtomobilska zavorna tekočina bi se vedno morala shranjevati v originalni embalaži, in sicer tesno zaprta. Embalaža pa mora biti shranjena v suhem in čistem okolju. Ne smete uporabljati tekočine, ki je bila na primer dolgo časa v odprti embalaži, ker namreč lahko zelo hitro pride do kontaminacije z zrakom, vlago in prahom. Nikoli ne smete uporabljati že zamenjane zavorne tekočine.

kvalitetna zavorna tekočina za avto
Nizka raven zavorne tekočine za avto lahko povzroči gobast občutek v zavorah, ko pritisnete na zavorni pedal. To se zgodi zaradi kopičenja vlage v zavornem sistemu, ki začne vreti zaradi neverjetne količine toplote, ki nastane med zaviranjem.

Zapomnite si tudi to, da nikoli ne smete uporabljati nižje stopnje od tiste, ki jo zahteva proizvajalec. Bodite pozorni na rokovanje z določenimi tipi zavornih tekočin, ker lahko uničijo barvo na vašem jeklenem konjičku. Prav tako ne smete prenapolniti glavnega zavornega rezervoarja. Vedno je treba pustiti prostor za ekspanzijo vroče tekočine. Raven tekočine ne sme pasti pod dovoljeno raven.

Objave iz iste kategorije:

  • 03. 05. 2024