Amortizerji in njihov vpliv na vožnjo

Delite

Kakovost vaše vožnje z avtom je odvisna od številnih dejavnikov, tudi od posameznih delov. Na mehkobo vožnje zlasti vplivajo amortizerji oziroma blažilci, saj med samo vožnjo dobro skrbijo za blaženje udarcev, še posebej na cestah z luknjami in po kamnitih ter gozdnih poteh. 

Tudi samo obnašanje vozila je odvisno prav od amortizerjev. To še najbolje zaznava voznik pri uporabi volana. Samo dobri blažilci so dovolj vzdržljivi, da lahko prenesejo tudi najbolj neurejene ceste. Čez čas zmogljivost tega avtodela prične pešati, zato ga je treba čim prej zamenjati. Avto z novimi amortizerji se odziva popolnoma na drugačen način, tudi sama vožnja je veliko prijetnejša ter udobnejša. 

Vpliv zunanjih temperatur na delovaje avtodelov 

Predvsem zimske oziroma nižje temperature pogosto zelo neugodno vplivajo na določene dele avtomobila; tudi na delovanje amortizerjev. Zaradi vlage se lahko v njih sčasoma nabere voda, ki pri nizkih temperaturah lahko zmrzne. To onemogoči delovanje amortizerjev. 

Vožnja z zamrznjenimi blažilci je ravno takšna, kot če bi se okrog vozili brez njih. 

Učinki tesnilnega obroča na amortizer 

Med menjavo avtomobilskih gum, lahko opazite, da se na območju amortizerja nahaja tesnilni obroč. Njegova ključna naloga je ta, da preprečuje prehajanje umazanije in vlage v amortizer, medtem ko ta niha. 

Nakup novega amortizerja 

Ko občutite, da z amortizerjem vašega vozila nekaj ni v redu, morate čim prej ukrepati. Najboljša rešitev je vsekakor nakup novega. Na voljo vam je veliko dobrih specializiranih trgovin z avto deli, kjer vam pri izbiri pomagajo izkušeni in strokovno podkovani prodajalci. 

Preberite si še naslednji članek: Polosovina prenaša pogonsko moč na kolesa avtomobila

Vsako cesto vozilo uporablja izredno dovršene mehanske dele, ki skrbijo za prenos moči motorja na kolesa. Eden izmed teh delov je polosovina, ki ima zelo pomembno nalogo.

Če nimate prav posebnega časa nakupovati v fizičnih prodajalnah, so vam amortizerji pa tudi drugi deli za različna vozila na voljo tudi v spletnih prodajalnah, kjer si jih lahko zagotovite po še dostopnejših cenah. Odlično mesto nakupa je, na primer, spletna prodajalna silux.si, v kateri ste zagotovo že kdaj nakupovali. 

Novi ali rabljeni rezervni deli za avto

Lastniki oziroma uporabniki avtomobilov morajo za svoje prevozno sredstvo dobro skrbeti, če želijo, da jim bo to dobro čim dlje služilo. To pa še zdaleč ne pomeni samo tega, da vozilo enkrat na teden očistijo, operejo, posesajo ter podobno. Ves čas morajo paziti tudi na to, da vsak del avta deluje tako, kot je treba. V nasprotnem primeru je treba čim hitreje ukrepati, če si še naprej želite varne in udobne vožnje. 

S hitrim ukrepanjem pa preprečite tudi nastanek večjih stroškov za avto, ki bi nastali ob še večji okvari oziroma poškodbi posameznega dela. Najprej vozilo peljite do dobrega serviserja, ki vam bo morda predlagal popravilo oziroma nakup novega dela za avto. Rezervni deli za avtomobile vam bodo morda na voljo tudi pri njem. Če ne, pa si jih boste kupili v kateri od specializiranih prodajaln z deli za avte. Na voljo so vam  popolnoma novi ali pa rabljeni. Pred nakupom dobro preverite, ali so slednji še dovolj kakovostni za uporabo. 

Pomembnost rezervnih delov 

K sreči se tega, kako zelo pomembno rezervni deli za avto vplivajo na samo vožnjo, zaveda vse več potrošnikov, zato za nadomestne dele, ki neposredno vplivajo na varnost vozila, raje plačajo nekoliko več denarja. Posledično se lahko popolnoma brez skrbi vozijo naokoli. Predvsem je to treba upoštevati pri nakupu zavor, vodnih črpalk, sklopk jermenskih delov ter podobno. 

Ker so ponaredki lahko zelo nevarni, vam priporočamo, da ne kupujete oziroma ne uporabljate neoriginalnih delov za avto oziroma kopij. Če sumite, da vam nekdo želi prodati ponarejene avtomobilske rezervne dele, od njega zahtevajte potrdilo. 

Če boste z nakupom rezervnih delov sumljivega izvora ter kakovosti želeli prihraniti, se bo verjetno zgodilo, da se boste vrnili na uradni servis, kjer ne bo potrebna samo menjava neustreznih delov, temveč bo treba še dodatno popraviti nastalo škodo. To vas bo na koncu stalo še bistveno več denarja. Sicer pa sami veste, kako nevarni za uporabo so lahko sumljivi rezervni deli za avtomobil. 

Vidne sledi korozije na ponaredkih 

Če bi, na primer, primerjali motorja pokrova – originalnega in ponarejenega, bi pri dobrem opazovanju ugotovili, da se na ponarejenem najverjetneje že vidijo sledi korozije. To se zgodi predvsem zaradi napačne uporabe materiala; jekla namesto aluminija. 

Ponaredek je veliko težji od originala, ne prilega se dovolj dobro h karoseriji, nima vgrajenih ustreznih pregrad oziroma so vgrajene napačno. Takšen rezervni del je lahko ob trčenju, na primer, zelo nevaren tako za voznika kot tudi pešca. 

Objave iz iste kategorije:

  • 28. 02. 2020