Kakšno vlogo opravljajo amortizerji?

Delite
amortizerji

Pravijo, da se ženske ne spoznamo kaj prida na avtomobile. Res je. A da bi posmehovanju moških o tem kaj so amortizerji in njihovemu zavijanju z očmi naredile konec, je prav, da to spremenimo.
Glede tega, kako se kupujejo avtomobili, se ni težko podučiti. Pomembno je, da se v prvi vrsti odrečemo temu, da avtomobile ocenjujemo glede na njihovo barvo, pa je prvi korak že narejen. Če se pozanimamo po tem, kako močan je avtomobil in se naučimo, da mora imeti vsaj sto konjskih moči, da kaj šteje, smo naredile drugi korak. In če se namesto tega, da povprašamo, kakšen je predvajalnik glasbe, odločimo vprašati po praktičnosti prtljažnega prostore, smo naredile še korak naprej. Kako koli, z nakupovanjem ne bo težav, če se osredotočimo bolj na tehnične lastnosti in manj na videz.

Kaj pa vzdrževanje avtomobila?

Tu je zadeva nekoliko bolj zapletena. Redne menjave motornega olja (in njihove oznake) so nam, po pravici povedano, španska vas. Če je avto lepo opran in bleščeč, je po naše vzdrževan. Za moške pa ne. Tako je nujno, da se naučimo še nekaterih drugih stvari, na primer kaj so končniki, kaj so amortizerji, kaj pomeni oznaka 5w20 pri nakupu olja.

avto-amortizerji


Danes si nekoliko poglejmo, kakšno vlogo opravljajo amortizerji. To so dejansko vzmeti, ki so lahko listnate (pri tovornjakih, avtodomih in podobno), ali klasične vzmeti v spiralni obliki pri navadnih avtomobilih. Kakšna je njihova naloga? Poglejmo na primeru vzmetnice. Kadar spimo na ležišču z vzmetmi, se te pod našo težo stisnejo in tako zagotavljajo, da nam je udobno – tako kot avtomobilski amortizerji skrbijo, da je udobna naša vožnja avtomobila. Če so vzmeti avtomobila slabe, se to pri vožnji precej pozna, saj se guncamo, kot bi skakali po trampolinu. Če so dobri, pa poskrbijo za absorbiranje sil in pomagajo, da je vožnja lepo gladka. Bolj običajni avtomobili imajo vzmeti, ki skrbijo, da lukenj na cesti ne občutimo kaj prida. Pri nekoliko bolj športnih avtomobilih s športnim podvozjem pa so amortizerji nekoliko bolj trdi. Še vedno opravljajo svoje delo, vendar je tresenja nekoliko več.

Objave iz iste kategorije:

  • 29. 04. 2015