Avtomobilske verige pridejo marsikomu še vedno zelo prav

Delite
snežne verige

Odkar je potrebno naše jeklene konjičke že 15. novembra preobuti v zimske pnevmatike (ponekod v tujini še prej), se marsikdo več niti ne odloči za to, da bi kupil avtomobilske verige. Zimske gume povsem zadoščajo za varno vožnjo, če si seveda poleg tega še previden voznik, če cesta ni plužena, pa je seveda najbolje, da ostaneš doma. Ampak to žal ni vedno mogoče – in pogosto se moramo zjutraj odpraviti na pot, ko je ta še zasnežena.

Živimo na vzpetini ob manjšem kraju, na nadmorski višini 600 metrov. To sicer ni veliko, a snega je precej več kot v dolini in kadar začne padati v dolini, je pri nas že zdavnaj vse belo. Tako pogosto ni druge rešitve, kot da uporabimo avtomobilske verige – kljub temu, da pri nas sneg zapade prej, namreč komunala raje najprej spluži po nižini, šele nato pride njihov plug tudi do nas. V službo pa je vseeno treba, in to navsezgodaj. Če nočeš obtičati, je torej enostavno treba nadeti verige.


Ker pravijo, da če obstaja možnost, da bo šlo nekaj narobe, potem tudi gre narobe, je pri nas tako, da vsaj prvi sneg običajno zapade ravno takrat, kadar mož dela v nočni izmeni. To pomeni, da zjutraj vstanem in grem v službo, še preden se on vrne, kadar je sneg, pa odidem še nekoliko prej – in spotoma tudi otroke peljem do šole, da jim ni treba gaziti do ceste in tam čakati na šolski kombi (ki vprašanje, kdaj in kako bo prilezel v naš hrib). In ker se moram kot sodobna ženska zato najti sama, znam seveda tudi povsem sama namestiti avtomobilske verige.

Ko nas zunaj zasneži, vstanem pol ure prej in grem najprej namestiti verige v garažo, nato pa grem nazaj v hišo, se preoblečem v oblačila za v službo, v avto napokam otroke in že počasi rinemo v dolino. Otrokom se seveda zdi vse skupaj zabavno, tako to, da se vozimo z verigami, kot dejstvo, da jih je namestila kar mama. No, pa saj v vseh teh letih sem se jih že morala – na začetku pa priznam, da mi ni bilo enostavno. Ampak saj se vsega naučiš, tudi stvari, ki se tičejo avtomobila. Nenazadnje sem si tudi akumulator že zamenjala sama.


Ko se približa 15. november in vsi hitijo k vulkanizerjem, da bi zamenjali gume, ter se sprašujejo, ali bo kmalu sneg ali ne, torej sama nimam takšnih skrbi. Gume zamenjam že oktobra, ker v hribi nikoli ne veš, kdaj te bo prvič presenetila zmrzal in kak centimeter snega. Potem pa samo še držim pesti, da ne bi kmalu zapadlo kaj več snega. Nič me namreč ne moti, če sezona, ko imam v uporabi avtomobilske verige ne traja prav dolgo. Povsem bi mi namreč zadostoval sneg zgolj za praznične dni, ko sem lahko z otroci doma in ni nobene potrebe, da gremo v dolino.

Objave iz iste kategorije:

  • 14. 10. 2015