Avtomobilski akumulator v funkcijah napajanja z električno energijo

Delite

Avtomobilski akumulator oziroma baterija zagotavlja električno energijo, ki se uporablja za različne funkcije. Na plastični baterijski škatli sta dve povezovalni točki, imenovani terminali, ki skrbita za povezavo z električnim sistemom, ki mu pravimo tudi avtoelektrika. Baterija shranjuje električno energijo in napaja zaganjalnik, ki ob vklopu aktivira zagon motorja. 

V trenutku, ko se motor zažene, se alternator aktivira za oskrbo z elektriko. Ob aktivaciji alternatorja začno delovati tudi funkcije, kot so žarometi, brisalci, zvočni sistemi in klimatska naprava. Avtomobilski akumulator zatorej poskrbi, da se lahko zaženejo vsi avto deli, ki so povezani z avtoelektriko. Baterija pa dobi moč iz regulatorja napetosti, ki usmerja ustrezen tok električne energije in napajanja. 

Kakšne funkcije opravlja avto baterija? 

Alternator in avtomobilski akumulator ne spadata pod dodatno avto opremo, saj opravljata nekaj kritičnih opravil v avtomobilu, brez katerih vožnja ne bi bila mogoča. Prav zato je pomembno, da ob rednem servisu mehanik pregleda tudi delovanje baterije, saj le-ta opravlja štiri pomembne funkcije, kot so: 

  • Ko ključ ob vstavitvi le delno obrnemo, se bo motor le delno vžgal. Ob tem bo avto baterija omogočila zagon prezračevalnih šob, vžig notranjih svetil in luči na armaturni plošči ter zagon radio sistema. Za uporabo teh funkcij, ni potrebno, da je motor v celoti prižgan. 
  • Električna energija iz baterije poskrbi za vžig notranjih svetil, indikatorjev in glavnih sprednjih ter zadnjih žarometov. Ker LED tehnologija avto luči ne potrebuje veliko električne energije za zagon in delovanje, so žarnice H4 LED idealna izbira, če želimo privarčevati nekoliko energije iz baterije in podaljšati njeno življenjsko dobo. 
  • Baterije, poleg avto luči, napajajo tudi druge električne naprave, ki so del avtoelektrike in jih lahko priključimo v 12-voltno vtičnico. To so lahko satelitske navigacijske naprave, polnilci za telefone in DVD predvajalniki. 
  • Motorji za vžig in delovanje potrebujejo elektriko. Pri tem avto baterije zagotovijo električno energijo svečkam in grelnim elementom, ki zaženejo sistem za dovod goriva v motor in tako omogočijo delovanje motorja. 

Kako vemo, ali težave z avtoelektriko povzroča baterija? 

Če določene električne naprave ali deli, ki jih napaja baterija, ne delujejo, to še ne pomeni, da je mogoče vzrok iskati samo v nedelujoči oziroma mrtvi bateriji. Če nekateri deli delujejo, drugi pa ne, potem razlog najverjetneje ni v bateriji. Na primer, če se luči na armaturni plošči vžgejo in klimatska naprava hkrati deluje, prednji žarometi pa se ne vžgejo, tedaj ni težava v bateriji, temveč v prednjih žarometih, ki iz različnih vzrokov ne delujejo pravilno.  

https://www.youtube.com/watch?v=wrcQ6fXA_dE&t=100s

Pri tem avto žarnice H4 LED in H7 LED žarnice ne porabijo veliko električne energije in napetosti, čeprav imajo visoko moč osvetlitve in koncentriran snop svetlobe. Te luči se od navadnih avto luči brez LED tehnologije razlikujejo predvsem po tem, da so energijsko varčne in tako porabijo celo manj energije, kot ostala avto svetila. Aluminijaste avto žarnice H4 LED z vodotesnim oblikovanjem in visoko hitrostnim ventilatorjem je mogoče naročiti v specializirani spletni trgovini z avto deli Silux

Zakaj so žarnice H4 LED med vožnjo zatemnjene?

Če med vožnjo, še posebej ponoči, opazimo, da na cesto pred seboj ne vidimo tako, kot bi morali in da so pri tem žarometi nekoliko zatemnjeni oziroma niso tako svetli kot običajno, tedaj je čas, da preverimo avtomobilski akumulator. Velika možnost je, da so avto luči med vožnjo zatemnjene zato, ker ne dobijo dovolj moči, ki jo potrebujejo. To pa pomeni, da baterija ne proizvaja dovolj električne energije in njena moč pojenja. 

Tehnologija luči s svetlečimi diodami ni tako občutljiva na zmanjšano moč baterije, saj žarnice H4 LED proizvajajo svetlobo tako, da ne oddajajo toplote kot stranski produkt ustvarjene svetlobe. Pri tem LED avto luči vso porabljeno električno energijo iz baterije pretvorijo v svetlobo. Ker ti žarometi oziroma žarnice H4 LED oddajajo močno belo svetlobo, so še vedno na cesti precej vidni, tudi v primeru, če moč baterije nekoliko pojenja. Navkljub temu pa je potrebno avto baterijo čim prej zamenjati, da se ne bi popolnoma izpraznila. 

Praznjenje baterije ob prižganih lučeh in ugasnjenem motorju 

Če pustimo prižgane luči na avtu v času, ko je motor ugasnjen, tedaj tvegamo, da se bo baterija popolnoma izpraznila. Baterija se v takem stanju zagotovo izprazni čez noč, velika verjetnost za izpraznitev pa je tudi takrat, če pustimo prižgane žaromete ali notranja svetila le eno ali dve uri. V tem primeru se avto ne bo vžgal, baterijo pa bomo morali napolniti z zagonskimi kabli. 

Pri tem so nekatera novejša vozila zasnovana tako, da ob ugasnjenem motorju avtomatično izklopijo vse žaromete, notranja svetila in ostale električne naprave, ki se polnijo na baterijo. Če se baterija popolnoma izprazni, je ni mogoče več napolniti in je zato potrebno kupiti novo. Nov avtomobilski akumulator lahko kupimo v spletni trgovini z avto deli Silux, kjer lahko izbiramo med različnimi proizvajalci in razponi kapacitet baterije. 

Objave iz iste kategorije:

  • 09. 09. 2019