Ključne komponente modernega jeklenega konjička

karoserija avtomobila
Delite

Vsak voznik ima veliko prednost, če pozna glavne sestavne dele svojega vozila. Tako se zaveda pomembnosti, ki jo ima karoserija avtomobila kot tudi drugi sestavni deli. Ker so današnja vozila sestavljena iz več komponent, moramo poznati vsaj najbolj ključne. To nam omogoča, da lažje prepoznamo težave, ko se pojavijo. Obenem pa bomo za naš avtomobil lažje skrbeli, ker se bomo zavedali nalog osnovnih in bolj naprednih mehanikih in elektronskih delov. Poleg tega pa je dobro poznati glavne namene vetrobranskega stekla, alternatorja, akumulatorja in drugih avto delov.

Karoserija avtomobila je narejena iz jekla

Dandanes večino avtomobilov uporablja ogrodje narejeno iz jekla. Ker je jeklo razmeroma močan material, je karoserija avtomobila sestavljena pretežno iz omenjenega materiala. Res je, da so nekateri deli plastični in gumijasti, vendar je večinoma sestavljeno iz jekla.

Karoserija avtomobila sestavljena pretežno iz jekla
Karoserija avtomobila sestavljena pretežno iz jekla, ker so popravila lažja in je jeklo mogoče izoblikovati v različne oblike.

Dober razlog za izbiro omenjenega materiala je tudi ta, da so popravila lažja. V tovarnah avtomobilov je jeklo tudi mogoče izoblikovati v različne oblike. To pa pomeni, da oblikovalci in inženirji vozil lažje ustvarijo obliko karoserije avtomobila, ki je aerodinamična, strukturno varna in učinkovita.

Karoserija avtomobila opravlja več nalog hkrati

Skozi leta obstoja serijske izdelave avtomobilov, so oblikovalci in inženirji skupaj sodelovali, da bi skupaj našli različne rešitve na mnogo tehničnih težav. Ko so bili avtomobili še dokaj počasni, ni bilo potrebe po ustvarjanju aerodinamičnih oblik. V 50. in 60. letih prejšnjega tisočletja in tudi prej so vozila postajala vedno hitrejša. Tako ni bilo več zadovoljivo, da je karoserija avtomobila oglatih in preprostih oblik. To pa zato, ker je upočasnjevala vožnjo, zaradi zračnega upora. Obenem je zračni upor tudi povišal porabo goriva, kar ni bilo zaželeno.

Karoserija avtomobila zmanjša porabo goriva na krajše in daljše razdalje
Karoserija avtomobila je danes bolj aerodinamične oblike za ustvarjanje čim manjšega zračnega upora. S tem se poviša učinkovitost motorja, kot tudi zmanjša poraba goriva na krajše in daljše razdalje.

Novejše oblike karoserij avtomobila so bolj vesoljskih oblik. To pa je večinoma zato, ker so narejene za ustvarjanje čim manjšega zračnega upora. S tem se poviša učinkovitost motorja, kot tudi zmanjša poraba goriva na krajše in daljše razdalje. Ogrodje avta pa tudi daje strukturno oporo vetrobranskim steklom in drugim komponentam.

Ključni rezervni deli za avto

Vsak avtomobil je sestavljen iz več sto različnih delov. Nekateri so mehanski, drugi pa elektronski. Zelo pomembno je, da poznamo glavne oziroma osnovne funkcije najbolj ključnih komponent. Tako bomo lažje skrbeli za svojega jeklenega konjička in tudi opazili mogoče napake, če se pojavijo. 

Nakup rezervnih delov za avto je mogoče v trgovini z avtodeli. Priporočeno je, da vedno kupujemo kakovostne nadomestne komponente. Lahko pa kupimo tudi originalne izvedbe alternatorja, ležajev za kolesa in podobno, vendar so originalni rezervni deli mnogokrat dražji od nadomestnih.

Akumulator in alternator skrbita za električno napajanje komponent v avtomobilu

Vsako vozilo z motorjem na notranje izgorevanje ustvarja pogonsko silo preko kompresije. Iskra, ki jo ustvarijo svečke v motorju, vname gorivo in kisik v batih. To pa povzroči, da se motor prične obračati ter s tem ustvarja pogonsko silo. Za delovanje elektronskih komponent ni zadolžen motor, ampak akumulator ter alternator. Res je, da obe komponenti poganja motor preko zobnikov, jermenov ali druge tehnologije. Ker napajata razne elektronske komponente, kot so radio, navigacija, potovalni računalnik in podobno, se ju smatra za rezervne dele za avto, ki so zelo pomembni. To pa zato, ker morata biti v dobrem stanju, da lahko sploh uporabljamo svoje vozilo.

Ključni rezervni deli za avto
Ključni rezervni deli za avto so tudi akumulatorji in alternatorji.

Ključni rezervni deli za avto vključujejo akumulator. Ta se sčasoma iztroši in ga je potrebno zamenjati. To pa zato, ker je pod neprestano obremenitvijo. Ko več ne more vzdržati dovolj visoke napetosti, je zelo verjetno, da bomo s težavo zagnali motor. Ker sveče potrebujejo električni tok iz akumulatorja, da ustvarijo iskro, je to nemogoče ali težko, če je omenjena komponenta preveč iztrošena.

Pogosto spregledani avtomobilski rezervni deli

Veliko voznikov skoraj nikoli ne pomisli na vetrobransko steklo. V resnici pa je to izredno pomemben del vsakega vozila. Njegov namen je zaščita voznika, sovoznika in potnikov pred vetrom ter drugimi naravnimi elementi. Obenem pa je ključna komponenta pri delovanju zračnih vreč v primeru trkov in drugih nesreč. Ker vetrobransko steklo nudi oporo varnostnim zračnim vrečam, se ga smatra za zelo pomemben avtomobilski rezervni del, neglede na njegovo velikost. 

Kolesa vsebujejo veliko skritih komponent, ki jih s prostim očesom težko opazimo. Dober primer tega so ležaji za kolesa. Te se nahajajo v pestu koles in skrbijo, da se lahko kolo obrača. Če se iztrošijo ali poškodujejo, prično ležaji povzročati hrupen mehanski zvok. Če to opazimo, je priporočeno, da avtomobil čimprej odpeljemo k mehaniku, ki nam bo ležaje zamenjal.

Hladilnik motorja avtomobila

Vsak motor na notranje izgorevanje goriva se med delovanjem segreje. Ko je hladen, deluje dokaj neučinkovito. Ko pa se segreje do delovne temperature, pa je mogoča optimalna poraba goriva. Sčasoma bi se motor avtomobila tudi pregrel, če ga ne bi hladila posebna tekočino v radiatorju za motor. Njeno kroženje po motorju sproži avtomobilski termostat. Hladilna tekočina nase veže toploto in se izteka v hladilnik motorja. Prehajajoč zrak shladi segreto tekočino. Nato pa hladilna tekočina nadaljuje kroženje po motorju.

Kako deluje hladilnik motorja v avtomobilu

Veliko vozil tudi vsebuje ekspanzijsko posodo. Ta je namenjena pregreti tekočini, ki ji je narasel volumen, mesto kamor se lahko stekla. To pa zato, ker bi drugače preobremenila sistem hlajenja, ker ima tako visok volumen. Ekspanzijska posoda, termostat in druge komponente spadajo pod avtomobilske rezervne dele, ki so ključni za pravilno delovanje motorja in drugih komponent.

Motorno olje za avtomobil

Menjava motornega olja je eno izmed najbolj osnovnih opravil, ki jih moramo opraviti na svojem jeklenem konjičku. Priporočeno je, da zamenjamo olje pri določenem številu prevoženih kilometrov, ki je različno od vozila do vozila. Nekateri vozniki ga zamenjajo na 5.000 druge pa na 8.000 tisoč ali več prevoženih kilometrov.

Strokovnjaki priporočajo, da preverimo nivo olja pred vsako relacijsko vožnjo. Enako pomembno pa je, da dotočimo tekočino za pranje stekel, da zagotovimo dobro vidljivost v vseh cestnih pogojih.

Objave iz iste kategorije:

  • 22. 02. 2023