Naprava za merjenje obratov motorja

Senzor obratov motorja avtomobila
Delite

Današnji avtomobili so izredno učinkoviti stroji, saj vsebujejo zelo napredno tehnologijo. Tako najbolje izkoristijo vsako kapljico goriva, razvijejo veliko pogonske moči ter so udobni za vožnjo. Večino teh lastnosti pa omogočajo natančno izdelane komponente, ki sestavljajo motor v našem jeklenem konjičku.

Za pravilno delovanje motorja pa so zadolženi številni senzorji. Eden izmed najpomembnejših je senzor obratov motorja. Ta skrbi za pravilno delovanje in položaj odmične gredi, ki ustvarja pogonsko silo za naše vozilo. Zato je zelo pomembno, da omenjena komponenta deluje pravilno, ter da opazimo znake, ki nakazujejo njeno nepravilno delovanje.

Senzor obratov motorja avtomobila
Senzor obratov motorja je eden izmed najpomembnejših senzorjev v avtomobilu

Obrati motorja in krmilni modul motorja

Senzor obratov motorja je zelo natančna naprava, ki pošilja ključne informacije v krmilni modul motorja oziroma računalnik. Te informacije pa vsebujejo hitrost rotacije odmične gredi. Računalnik v našem vozilu tako uporabi pridobljene podatke, da bolj učinkovito upravlja z različnimi sistemi za nadzor in vžig motorja.

Senzor obratov motorja je zelo natančna naprava
Senzor obratov motorja pošilja informacije v krmilni modul motorja

Omenjene naprave so se prvič pojavile na motorjih v zgodnjih 90-ih letih. Od takrat naprej jih vsebujejo skoraj vsa vozila, saj so zelo učinkovit način boljšega izkoristka moči, ki jo proizvede motor v vozilu. Vsako moderno vozilo pa ima vgrajenih več senzorjev.

Rezervni deli online so mnogokrat najboljša izbira

Ko kupujemo nove avtodele za naše vozilo, je vedno dobro pregledati ponudbo na spletu oziroma online. Veliko rezervnih delov, ki jih lahko kupimo online, je cenovno ugodnih. Tako bomo hitro našli originalni ali poprodajni nadomestni del za naše vozilo.

Rezervni avto deli
Rezervni avto deli visoke kakovosti

Na spletni strani http://www.silux-auto.it lahko zasledimo veliko količino vrhunskih delov za vozila vseh vrst. Obenem pa se z nakupom preko spleta izognemo gneči, čakanju ter velikokrat plačamo manj, kot bi v fizični trgovini.

Iskanje različnih komponent za naše vozilo preko spleta je skoraj vedno najboljša izbira. Temu je tako, saj je na tržišču ogromno različnih vozil, izmed katerih vsako uporablja specifične avtodele, ki jih veliko lažje najdemo z iskalnikom na spletni strani.

Znaki težav s senzorjem obratov motorja

Dejstvo je, da se vsaka komponenta v našem vozilu sčasoma izrabi. Nič ni drugače s senzorjem obratov motorja. Težave lahko opazimo po sledečih simptomih, kot so:

  • Visoki obrati motorja preden prestavimo v drugo prestavo
  • Otežena ali nemogoča vožnja v najvišji prestavi
  • Števec za merjenje hitrosti ne deluje pravilno ali pa prikazuje nesmiselno hitrost
  • Nadzorna plošča nas opozarja, da je potrebno preveriti motor

Res je, da zgoraj omenjene težave lahko tudi veljajo za okvarjen menjalnik. V vsakem primeru je priporočeno, da odpeljemo vozilo k mehaniku, ki bo hitro ugotovil težavo.

Možno je tudi, da bo tempomat deloval nepravilno ali pa sploh ne. Temu je tako, saj bo računalnik v našem avtu dobival napačne informacije glede hitrosti obračanja odmične gredi. Tako je možno, da bo števec za hitrost kazal napačne informacije. To pa je zelo nevarno, saj se hitro lahko zgodi, da bomo vozili hitreje od predpisanih cestnih omejitev.

Različni senzorji za različna vozila

Ko bomo iskali rezervne dele online, bomo hitro ugotovili, da je veliko univerzalnih. To pomeni, da jih lahko uporabimo za različna vozila. To je tudi res pri senzorju obratov motorja.

Kako deluje HALL senzor

Poznamo pa ga v treh različnih oblikah. Vozila bodo glede na izbiro proizvajalca uporabljala eno izmed naslednjih različic omenjene komponente:

VR senzor je najbolj pogost za večino vrst vozil

To je najbolj pogost senzor za merjenje obratov v motorju. Narejen je iz magneta okoli katerega je nameščena tuljava. Ko se kos kovine premika proti samem senzorju, se moč magnetnega polja spreminja. To pa ustvari različno napetost, ki je manjša, ko je kos kovine oddaljen od senzorja, in večja, če je bližje. Višji, kot so obrati motorja, večjo napetost bo senzor ustvaril.

HALL senzor vsebuje elektroniko

To je drugačna, vendar dosti podobna naprava. Deluje podobno, saj ima svoj magnet. Razlika od VR različice je v tem, da vsebuje tudi nekaj elektronike, ki se odziva na bližino magneta.

Nekateri japonski avtomobili uporabljajo OPTO senzor

To je tehnologija, ki je dosti podobna HALL senzorju. Uporabljajo pa jih nekateri japonski avtomobili, vendar ne vsi.

V vsakem primeru lahko rezervne dele poiščemo online oziroma na spletu. Tako bomo hitro našli zamenjavo za naše vozilo. Seveda je dobro, če se prej prepričamo, kateri del potrebujemo, saj lahko hitro kupimo napačnega. 

Naše vozilo potrebuje na vsake toliko časa zamenjavo osnovnih delov, kot so žarnice, akumulator, filter goriva ipd. Lahko pa se zgodi, da bomo morali pri vozilih, ki so stara 5+ let, menjati bolj kompleksne avtodele, kot je senzor obratov motorja. Vse je seveda odvisno od našega načina vožnje in rednih tehničnih pregledov, ki lahko ugotovijo, da potrebujemo menjavo katere izmed notranjih komponent.

Objave iz iste kategorije:

  • 11. 08. 2020