Spregledana elementa vseh modernih vozil

Delite

Ko govorimo o učinkovito delujočem vozilu, imamo v mislih skrbno urejen avto, SUV, kombi ali tovornjak, ki ima vse mehanične komponente brezhibne. Seveda pa je pri tem tudi pomembno zdravje same karoserije. Obstaja pa tudi veliko mehaničnih komponent, ki jih večina voznikov ne pozna. Ko pa se te okvarijo, pa lahko nastanejo velike težave. V tem članku se bomo tudi posvetili majhnemu a pomembnemu ventilu, ki skrbi za bolj učinkovito izgorevanje goriva v našem vozilu. Dejstvo je, da več kot vemo o našem vozilu, lažje lahko opazimo, ko se kaj pokvari.

Karoserija
Avtomobilska karoserija je pomemben del vsakega vozila

Bolj čisto izgorevanje goriva

V vsakem modernem vozilu lahko zasledimo EGR ventil. To je majhna naprava, ki je del sistema upravljanja motorja v vozilu. K tem delom štejemo tudi termostat, ECU enoto, potovalni računalnik ipd. Sam ventil ima pomembno nalogo, saj uravnava izpušne pline samega vozila. Potrebujemo ga, da zmanjšamo izpust nevarnih plinov v okolje, kot tudi zmanjšamo porabo goriva.

Sam ventil je izredno pomembna tehnologija, ki zmanjšuje izpust toplogrednih plinov v okolje pri vozilih po vsem svetu. Poleg tega pa pomaga motorju, da deluje bolj učinkovito. To sta tudi dva glavna razloga, da poskrbimo, da omenjena naprava vedno deluje pravilno.

Avtomobilska karoserija je pomemben del vsakega vozila

Vsako vozilo potrebuje podporo strukture svojega telesa. To nalogo pa opravlja avtomobilska karoserija. Poleg tega pa daje našemu vozilo izredno lep in edinstven zunanji videz. Sama karoserija je eden izmed najbolj izpostavljenih avto delov. Zato se tudi velikokrat poškoduje, saj nanjo vpliva mnogo različnih elementov.

Sama karoserija je sestavljena iz vzdržljive kovine, ki nudi vozilu oporo ter zavaruje voznika v primeru trčenja. To stori tako, da prevzame nase večino sile trka, kar prepreči katastrofalne poškodbe voznika in sopotnikov, ki se nahajajo v kabini vozila.

Zmanjšanje izpusta nevarnih plinov

Zrak je v vozilu motorja podvržen visokim temperaturam. To pa zaradi njegove sestave, ki temelji večinoma na dušiku, postane reaktiven. To pomeni, da ustvari nevarne pline v obliki ogljikovih oksidov. Te plini pa se skozi izpušni sistem odvajajo v atmosfero, kar povzroča onesnaženje.

EGR ventil
V vsakem modernem vozilu lahko zasledimo EGR ventil.

EGR ventil pa je namenjen zmanjševanju izpusta teh plinov v ozračje. To pa stori tako, da majhen del izpustnih plinov preusmeri nazaj v izgorevalno komoro v motorju. Ta proces pa kemično spremeni omenjene pline, ter jih do velike mere nevtralizira. Obenem pa ima prednost, saj se tako tudi shladi notranjost motorja od 100° do 150° stopinj Celzija, ker je v plinu prisotnega manj kisika. 

Odprt in zaprt EGR ventil

Sam EGR ventil je lahko v dveh možnih položajih. Ta pa sta

Zaprt ventil

Sam ventil EGR je zaprt takrat, ko na hladno prižgemo naš avtomobil ali drugo vozilo. Temu je tako, saj se pri delovanju motorja, ko vozilo ne vozi, izpusti zelo malo plinov v ozračje. Zato ni potrebno, da se ventil aktivira. Je pa res, da se sčasoma motor segreje, takrat pa se ventil počasi prične odpirati, da zmanjša izpusti ogljikovih oksidov v okolje. Ventil pa se tudi zapre pri pospeševanju vozila, saj se tako zagotovi, da v motor vstopi največ kisika, kar poveča izgorevanje goriva.

Odprt ventil

Ventil EGR se odpira s segrevanjem motorja. Ko motor doseže določeno temperature notranjosti, ki znaša okoli 1500° stopinj Celzija, se ta odpre, da pripomore pri zmanjševanju škodljivih plinov. Navadnim in bencinskim motorjem pa to pomaga, da delujejo bolj učinkovito, kot tudi hladneje.

Kaj se šteje, kot poškodba karoserije?

Poškodbe karoserije so lahko samo kozmetične, kot tudi zelo resne. Pod karoserijo se v vozilih nahaja posebna pena, ki samemu vozilu omogoča večjo absorbacijo fizične sile pri trku. Obenem pa varuje občutljive notranje mehanske in električne komponente pred škodo. Pri trkih se lahko ta pena poškoduje, vendar to ni vidno s prostim očesom. Zamenjava poškodovanega dela pene pri popravilu karoserije pa je ravno zaradi prej omenjenih lastnosti izredno pomembna.

Karoserija
Sama karoserija je sestavljena iz vzdržljive kovine

Avtomobilska karoserija je resno poškodovana takrat, ko se to opazi pri delovanju našega vozila. Eden izmed najbolj opaznih znakov je ta, da vozilo ne vozi več naravnost. To pomeni, da je poškodovana os, kolesa ali drugi deli samega vozila. Take poškodbe so izredno nevarne ter potrebne nemudnega popravila.

Preberite si še naslednji članek: Naprava za merjenje obratov motorja

Okvarjen ventil EGR

Dejstvo je, da je EGR ventil pod velikim stresom med delovanjem vozila. Temu je tako, saj deluje v izredno vročem okolju, ki ga sčasoma izrabi. Resnica pa je, da vročina ni največja težava. V samem ventilu se sčasoma nabira ogljik oziroma ogljikovi delci. Te pa ga lahko sčasoma zamašijo, kar povzroči sledeče simptome:

  • Opozorila lučka na armaturi se prižge, da moramo preveriti motor ali sam EGR ventil
  • Motor v našem vozilu ima nenadoma manj moči, slabše pospeške in deluje pri višjih obratih, ko vozilo stoji
  • Večja poraba goriva
  • Trkanje v motorju

Za vzdrževanje našega avtomobila, kombija, SUV-a, ali drugega vozila lahko najdemo vrhunske originalne in poprodajne dele na spletni strani Silux. Na omenjeni strani imajo v ponudbi ogromno število preverjenih komponent za vozila vseh vrst.

Objave iz iste kategorije:

  • 25. 11. 2020