Kako zamenjati žarnico za avto?

ČED žarometi, žarnice za avto
Delite

Verjetno niste vedeli, da so avtomobilska svetila med najbolj pogosto zamenjanimi avtomobilskimi deli. Na čas njihovega delovanja vpliva kar nekaj dejavnikov. Sama menjava žarnice za avto pa je zna biti precej težja, kot si morda predstavljamo. Nekateri servisi za avtomobile ponujajo povsem brezplačno menjavo avto svetila, zato se je o tej dobro pozanimati tudi pri svojem serviserju.

Dejstvo je, da žarometi postajajo vse bolj zapleteni sistemi, menjava žarnice na vozilu je zato za marsikoga lahko precej težek zalogaj. Zlasti veliko težavo lahko predstavljajo notranji deli avto svetil, saj so pogosto postavljeni tako, da je obenem treba odstraniti še druge dele, na primer notranji del odbijača ali akumulator.

Kdaj avto žarnica hitreje pregori?

Dokazano je, da avto žarnice lahko bistveno hitreje pregorijo, če se luči ob vžigu vozila samodejno prižgejo. Tedaj namreč prihaja do dvojnega napetostnega šoka. Luči posvetijo ob prvem obratu ključa, nato pa se znova ugasnejo ter ponovno prižgejo, ko se zažene motor.

velika izbira LED žarometov
Če ne uporabljamo novejših polnih LED žarometov, moramo ob menjavi obvezno nameščati originalne nadomestne dele.

Pri nas je uporaba žarometov na cestah obvezna. Sam čas vožnje pa zelo vpliva na dobo trajanja svetila. Med drugimi razlogi, zakaj avto žarnica lahko pregori, so tudi kakovost in vrsta svetila, prav tako kakovost električne napeljave ter ne nazadnje še vožnja po luknjastem vozilu.

Uporaba ksenoskih avto luči

Če namesto klasičnih halogenskih avto žarnic uporabljate ksenonske, imate z menjavo avto svetila precej več dela. V tem primeru gre namreč za drugačno električno napeljavo. Ksenonski žarometi delujejo pod zelo visoko napetostjo ter so opremljeni s prav posebnimi transformatorji. Menjava je posledično najbolj varno izvedena, če žarnice na vozilu zamenja kar strokovnjak.

deli za avto, ki jih je potrebno menjati
Žarnice so deli za avto, ki jih je potrebno precej pogosto menjati.

S pomočjo posebnih mehanizmov delujejo prilagodljivi žarometi. Prav tako delujejo s pomočjo elektromotorjev za pomik žarometov. Če ne uporabljamo novejših polnih LED žarometov, moramo ob menjavi obvezno nameščati originalne nadomestne dele.

Nekateri avto deli so težje dosegljivi

Žarnice so samo eden od delov za vozilo, ki ga je potrebno precej pogosto menjati. Poleg svetil za vozila obstaja še cela vrsta drugih delov. Nekateri avto deli pa so precej težje dosegljivi.

Na trgu so na voljo torej najrazličnejši deli za avto, na primer izpušni ter hladilni sistemi, klime, karoserijski deli, deli za podvozje, sklopke, stekla, ogledala.

Klima dobrodošla predvsem poleti

Zelo uporaben del za vozilo je zagotovo tudi klima. To je naprava, ki dandanes postaja nujna oprema avtomobila.

  • Še posebej je dobrodošla v poletnem času, ko so temperature lahko precej visoko.
  • S pomočjo klima naprave je naše vozilo oziroma kabina v njem vedno primerno ohlajena. Seveda pa je treba poskrbeti za njeno nemoteno delovanje.
  • Poleg klime imajo zelo pomembno vlogo tudi hladilni sistemi, ki so namenjeni delovanju motorja.
  • Ti odvajajo toploto, s tem pa preprečijo, da bi naše vozilo zakuhalo.
  • Na razpolago so hladilniki vode in hladilniki zraka. Prav tako je odlično poskrbljeno tako za lastnike vozil z dizelskim motorjem kot tudi za lastnike bencinskih motorjev.

Izpušni sistemi

Avto deli vključujejo tudi izpušne sisteme. V tem primeru si lahko zagotovimo celotni sistem ali zgolj samo posamezne dele. Izbiramo torej lahko med sprednjimi in zadnjimi lonci ter vmesnimi cevmi.

Deli za avto, ki so povezani s podvozjem in sklopkami
Deli za avto, ki so povezani s podvozjem vozila in s sklopkami, veljajo za tako imenovani potrošni material, ki je nujno potreben za uporabo vozila.

Med deli za vozila je prav tako nepregledna množica karoserijskih delov. Ti so namenjeni najrazličnejšim delom vozila. Zaradi njihove obremenjenosti med delovanjem pa jih moramo seveda precej pogosto menjati. Enako velja za vse dele, ki so povezani s podvozjem vozila in s sklopkami. Takšni deli za avto veljajo za tako imenovani potrošni material, ki je nujno potreben za uporabo vozila.

Na kaj je treba nujno paziti pri nakupu avto delov

Pri nakupu delov za vozilo moramo nujno paziti, da se želeni del povsem ujema s proizvajalcem, prav tako tudi z modelom našega vozila. Pogosto moramo biti pozorni tudi na letnik izdelave. V nasprotnem primeru avto dela ne bomo mogli namestiti na vozilo, ker je preprosto neuporaben.

Ali bi morali kupiti dele za avto pri specializiranemu trgovcu ali drugemu ponudniku?

Seveda je pomembno tudi to, kje avto dele nakupujemo. Daleč najboljša je izbira specializirane prodajalne s takšnimi izdelki. Na voljo so tako fizične kot spletne prodajalne. Četudi se vam zdi, da nakupovanje delov za vozila preko spleta ni ravno najbolj pametna odločitev se v resnici motite. Če si boste izbrali primernega ponudnika, bo verjetno vaša izkušnja enaka ali še boljša, kot če bi izdelek za avto kupovali v fizični prodajalni. Tudi cena bo verjetno precej nižja, čeprav bo kakovost enaka. Spletni ponudniki so pogosto znani tudi po pogostih akcijskih ponudbah.

Objave iz iste kategorije:

  • 20. 02. 2023