Klima v avtomobilu

Delite

Kvaliteta zraka v naših notranjih prostorih je zelo pomembna za naše zdravje. V dihalih se pričnejo ob vdihavanju onesnaženega zraka kopičiti različne manjše spremembe poškodbe. Kljub temu, da na onesnaženost zraka na splošno ne moremo bistveno vplivati, pa lahko poskrbimo, da prostore, v katerih bivamo, redno zračimo.

Zakaj je v avtu pomembno zračenje?

Zračenje je pomembno za zdravje celotnega telesa. Vpliv slabega zraka namreč ni zaznaven le na pljučih, temveč se zdravstvene spremembe enega izmed bistvenih organov odražajo na celotnem telesu. Ob nepredihanosti dihal pride do slabšega funkcioniranja telesa na splošno. To začutimo s pomanjkanjem energije, težjo koncentracijo in s tem zmanjšano učinkovitostjo pri delu. Čeravno imamo preveč delam bi si za zračenje resnično morali vzeti deset minut vsaki dve uri.

Kot je pomemben zrak v notranjih stanovanjskih oziroma delovnih prostorih, je pomemben tudi zrak v avtomobilu. Eni preživimo v vozilu manj, spet drugi več časa. Znotraj tako majhnega prostora se zrak že po nekaj minutah nasiči z odvečnimi plini. Brez primernega zračenja dihamo v avtu že izdihan zrak, ki bi se sicer moral pomešati s svežim zrakom. Kadar zaznavamo, da je zrak v avtomobilu premalo kvaliteten, je potrebno preveriti, ali prezračevanje oziroma klima za avto deluje primerno.

Učinki dobre klime

Kako deluje slab zrak na telo smo že omenili. Pri vožnji lahko nekvalitetna avtomobilska klima povzroča celo varnostne težave. Pomislimo namreč, kaj se lahko zgodi, če med vožnjo postanemo slabše koncentrirani, utrujeni ali zaspani. Naš odzivni čas se podaljša, v prometu se gibljemo nezanesljivo, s tem pa ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu. Klima za avto tako ni nek nepomemben del sistema, temveč moramo biti na njeno pravilno delovanje še kako pozorni.

Dobri prezračevalni sistemi delujejo zanesljivo v vseh letnih časih. Ne glede na vremenske razmere morajo namreč ponujati kvalitetno menjavanje in mešanje zunanjega in notranjega zraka v vozilu. Klima se mora vzdrževati redno, vsaj enkrat do dvakrat letno se lotimo čiščenja sistema, da se v njem ne nabirajo prašni delci in mikrobi. Najbolje je, da se čiščenja lotimo spomladi in jeseni, saj smo tako vedno pripravljeni na vroče poletje in mrzle zime.

Servisiranje klime

Na rednih servisih ponavadi rutinsko ne preverjajo klimatskih naprav v vozilu. Zato moramo za pravilno delovanje poskrbeti sami. Avtomobilska klima, ki spremeni zvok je zagotovo potrebna popravila. Prav tako obiščimo serviserja, kadar zaznamo čudne vonjave ob zračenju, saj najverjetneje čiščenje ni bilo zadostno in so v sistemu ostali ostanki umazanije. Nekateri servisi ponujajo čiščenje klime, spet drugi ne. A vas bodo zagotovo v vsakem primeru znali napotiti do zanesljivega izvajalca.

Servisi so pri tem zelo pomembni, kajti notranjih delov sami ne moremo očistiti. Pravilno izbrana avtokozmetika nam lahko pomaga pri čiščenju zunanjosti vozila ali notranjih delov, kjer sedijo uporabniki, za vse ostalo pa se je vedno bolje obrniti na strokovnjake. Čeprav nam bodo tovrstno storitev pogosto kar dobro zaračunali.

Zdravstvene težave zaradi klime

Nezadostno očiščena ali kako drugače poškodovana klima lahko ob redni uporabi povzroča različne zdravstvene težave. Povzroča lahko na primer prehlade, težave v obliki kašlja, celo kronična vnetja dihal. Znani so primeri obolelih, pri katerih s pregledom v ambulanti ali bolnišnici nikakor niso mogli najti vzroka. Kasneje se je izkazalo, da so zboleli zaradi nezadostnega oziroma nepravilnega vzdrževanja klimatskih naprav.

Gretje in hlajenje s klimo

Tako prezračevalni sistemi za notranje prostore kot tudi avtomobilske klime ponujajo možnost spreminjanja temperature notranjega zraka. Ob tem moramo biti v vozilu predvsem pozorni na to, da temperature ne spreminjamo v ekstreme. Pri vožnji v hladnih zimskih mesecih je seveda potrebno avto ogreti do te mere, da se v njem dobro počutimo brez vrhnjih oblačil (jakne, kape..).

V poletnih vročih mesecih pa ni dobro ohladiti zraka preveč. Želimo se izogniti toplotnemu šoku, ki predstavlja resno grožnjo za zdravje. Ta nas lahko doleti, kadar imamo v vozilu v vročih mesecih za deset ali petnajst stopinj nižjo temperaturo, kot v ozračju. Takšne razlike v temperaturi prizadenejo predvsem male otroke, ki imajo slabše razvit center za uravnavanje temperature kot odrasli. Pri vožnji otrok moramo zato biti še posebej previdni in uravnavati primerno temperaturo.

Uporaba klimatskih naprav

Prva uporaba in navajanje na redno uporabo modernih klimatskih naprav je lahko precej zahteven proces. Ugotoviti moramo, kako nastavljati samo napravo, da nam bo ta kar najboljše služila. Predvsem, kadar je klima za nas bolj ali manj neznanka, se moramo o pravilni uporabi ter vzdrževanju le te predhodno poučiti. V učenje je gotovo dobro vložiti nekaj časa, da nam ni treba kasneje reševati težav, ki se pojavijo z neustrezno rabo. V vozilu je sicer upravljanje z napravami dokaj intuitivno, ampak še vedno ne škodi, če si pred uporabo avtomobila preberemo navodila tudi za klimo.

 

Poleg klime lahko za hladnejšo kabino avta in udobnejšo vožnjo brez bleščanja ter škodljivih učinkov UV žarkov poskrbijo tudi tipski senčniki za avto.

Objave iz iste kategorije:

  • 14. 03. 2019