Vloga avtomobilske svečke

Delite

Svečke za avto igrajo izjemno pomembno vlogo pri omogočanju gladkega delovanja motorja v prav vsakem vozilu. Predstavljajo namreč naprave, ki so nujno potrebne za vžig mešanice goriva ter zraka v motorjih z notranjim izgorevanjem. Mešanica se vžge v trenutku, ko iskra preide med vžigalno elektrodo.

Avtomobilske svečke delujejo v vseh vrstah sistemov za vžig, v elektronskem, brezkontaktnem in kontaktnem. Sestavljene so iz kontaktnega bara, središčne elektrode ter ohišja. Najpomembneje je, da vozilo opremimo s kakovostnimi svečkami. S tem si namreč zagotovimo številne prednosti.

Prednosti kakovostnih avto svečk

Svečke za avto morajo biti torej kakovostne, če želimo dobro koristiti prednosti. Prva ključna prednost avtomobilske svečke je zmanjšanje obremenitve motorja ter izboljšanje njegovega dela med mirovanjem ter v času, ko je ohlajen. Navor vrtljajev v celotnem območju je povečan, dinamika ter prožnost motorja pa sta zato znatno izboljšana.

Svečke za avto
Svečke za avto igrajo izjemno pomembno vlogo pri omogočanju gladkega delovanja motorja

Tretja ključna prednost kakovostne avtomobilske svečke je ta, da sta poraba goriva ter emisija onesnaževanja zraka precej zmanjšani.

Najpogostejši povzročitelj zgodnje okvare svečke v avtu

Najpogosteje je glavni povzročitelj zgodnje okvare svečk v avtu kontaminacija s produkti nepopolnega izgorevanja ali pa obrabe elektrod. Vpliv na delovanje svečk ima tudi samo stanje motorja vozila. O stanju motorja torej lahko veliko povemo že z opazovanjem svečk.

Pregled svečke za avto morate izvajati po dolgem času delovanja motorja. Najbolje pa je, da svečke pregledate takoj, ko končate dolgo vožnjo oziroma potovanje.

Življenjska doba avto svečk

Življenjska doba avtomobilske svečke je odvisna predvsem od vrste svečke ter od kakovosti uporabljenega goriva, ne nazadnje še od pogojev delovanja vozila. Proizvajalci na primer priporočajo, da se svečke iz niklja zamenjajo na vsakih 20000 do 30000 prevoženih kilometrov. Nekoliko dlje služijo platinaste svečke, ki jih je treba menjati na vsake 70000 kilometrov. Če pa se svečka okvari prej, pa jo je seveda potrebno nujno zamenjati predčasno.

Življenjska doba avtomobilske svečke
Življenjska doba avtomobilske svečke je odvisna predvsem od vrste svečke

Najpogostejše okvare svečk v avtu so tvorba ogljika, olje, usedlina goriva na elektrodah, obraba, taljenje ali korozija elektrod, toplotne poškodbe, obraba vtiča, razpoke, umazanost izolatorja. Da je s svečko nekaj narobe, lahko zaznate po tem, da je dinamika vozila veliko slabša, zagon je otežen, moč je znižana, nestabilno delovanje motorja v prostem teku ter podobno.

Vzroki za prazen akumulator

Akumulator je naprava, ki spominja na posodo. V kemični obliki shranjuje električno energijo. To sprošča v obliki enosmernega toka. Vsi modeli svinčevih akumulatorjev so zgrajeni iz akumulatorskih celic. Te pa so sestavljene iz določenega števila pozitivnih in negativnih plošč. Med seboj so plošče ločene s separatorji. Akumulatorje in ostale različne avtodele dobite po super ceni na avtodeli Silux.

Precej pogost je pojav praznega avtomobilskega akumulatorja. To je lahko posledica najrazličnejših vzrokov. Pogosto je prazen avtomobilski akumulator posledica dotrajanosti.

Najpogostejši vzroki za prazen akumulator

Avtomobilski akumulator je lahko prazen tudi zato, ker alternator v vozilu ne deluje pravilno ali pa se je akumulator samopraznil. To pomeni, da je vozilo redko v uporabi ali pa se z njim stalno vozi le na krajše razdalje. Naprava se lahko izprazni tudi v primeru, kadar pozabimo izklopiti avtomobilske luči, radio ali pa kateri koli drug električni porabnik.

Prazen akumulator je lahko tudi posledica tega, da so kleme slabo pričvrščene ali pa umazane. Morda je vzrok neustrezna kapaciteta akumulatorja, in sicer glede na število ter moč električnih porabnikov. Ne nazadnje je za prazen avtomobilski akumulator lahko kriva tudi tovarniška napaka na napravi.

Avtomobilski akumulator
Avtomobilski akumulator je lahko prazen tudi zato, ker alternator v vozilu ne deluje pravilno

Kako oživiti prazen akumulator

Prazen avtomobilski akumulator se lahko oživi s pomočjo polnjenja s polnilcem akumulatorjev ali pa najpreprosteje kar s pomočjo sosednjega vozila. S to rešitvijo pa ne boste odkrili vzroka, zakaj se vam je naprava izpraznila. Enako pomembno je tudi, da ugotovimo, zakaj se nam je akumulator izpraznil. Če imate prazen akumulator in je ta še v garanciji, se vam najbolj splača oglasiti kar pri serviserju.

Testiranje akumulatorja

Strokovnjaki priporočajo, da se akumulator testira. To lahko naredite kar sami, seveda če imate na razpolago primeren polnilec akumulatorja ter voltmeter. Če boste pri tem uporabili poceni polnilec, je velika verjetnost, da boste avtomobilski akumulator do konca uničili.

Obremenitveni test vam bo torej pokazal, kakšno je stanje akumulatorja. Napravo najprej popolnoma napolnite, nato ga v mirovanju pustite približno eno uro. Po eni uri napetost naprave izmerite z voltmetrom. Ta mora biti vsaj 12,6 V. Kljub temu stanje napetosti naprave še zdaleč ni zadosten podatek, da lahko trdite, da je akumulator še uporaben. Napravo je namreč treba nato obremeniti še z močnejšo avtomobilsko žarnico.

Objave iz iste kategorije:

  • 20. 02. 2021