Zakaj so avtomobilski brisalci pomembni in kako jih izbrati?

avtomobilski brisalci
Delite

V lepem sončnem vremenu slaboh avtomobilskih sesalcev praktično ne opazimo. Kadar pa se vozimo v dežju, snegu ali megli so kakakovstni avtomobilski brisalci ključnega pomena za boljšo vidljivost in s tem posledično tudi varnost. V takšnih situacijah si obrabljenih brisalcev za avto nikakor ne smemo privoščiti.

Glavna naloga avtomobilskih brisalcev je torej brisanje dežnih kapljic, snega in megle z vetrobranskega stekla avtomobila, v lepem vremenu pa skupaj s tekočino za vetrobransko steklo odstranjujejo umazanijo. Da lahko opravijo svojo funkcijo, imajo avtomobilski brisalci specifično zasnovo.

Kateri so ključni sestavni deli brisalcev za avto

Brisalci za avto so v osnovi sestavljeni iz treh ključnih komponent. Prva komponenta je elektro motor, ki poskrbi za premikanje avtomobilskih brisalcev, pri čemer lahko izbiramo med različnimi hitrostmi brisanja.

brisalci za avto v dežju
Avtomobilski brisalci brišejo dež, sneg in meglo z vetrobranskega stekla, v lepem vremenu pa skupaj s tekočino za vetrobransko steklo odstranjujejo umazanijo.

Avtomobilski brisalci imajo tudi roko brisalcev, ki zagotavlja ustrezen pritisk brisalcev na površino vetrobranskega stekla, na njih pa so tudi nameščene metlice brisalcev za avto. Metlice so tretja komponenta brisalcev za avto, katerih glavna naloga je odstranjevanje vodnih kapljic in umazanije. Metlice brisalcev za avto so izdelane iz gume, zato zahtevajo redno vzdrževanje oziroma pravilno uporabo ter menjavo, ko je to potrebno. 

Pravilna izbira brisalcev za avto

Popolnoma logično je, da se avtomobilski brisalci sčasoma poškodujejo ali obrabijo. Med najbolj pogostimi znaki obrabe so trda ali poškodovana guma, škripanje, glasno delovanje, puščanje sledi, preskakovanje, slabo odstranjevanje umazanije in puščanje umazanije.

Ko je čas za menjavo avtomobilskih brisalcev, je najpogosteje potrebno zamenjati metlice brisalcev za avto. Če ste pogosto za volanom in se odpravite na pot ne glede na vreme, potem so kakovostni brisalci za avto edina možna rešitev, saj so prilagojenih zahtevnejšim razmeram. Zanje je značilna kakovostna guma, aerodinamična oblika, vgrajeni spojlerji in asimetrični kanali vzdolž brisalca.

brisalci za avto imajo specifično zasnovo
Da lahko opravijo svojo funkcijo, imajo avtomobilski brisalci specifično zasnovo, kot je kakovostna guma, aerodinamična oblika, vgrajeni spojlerji in asimetrični kanali vzdolž brisalca..

Pri izbiri pa nikakor ne pozabite tudi na kompatibilnost z vašim vozilom. Avtomobilski brisalci so namreč različno dolgi, zato vedno izberite takšno dolžino, ki je navedena v navodilih za uporabo vašega vozila. Še bolj enostavnejši način pa je, da jih natančno izmerite ali pa jih izberete tako, da preverite za katero znamko, model in letnik vozila so izbrani brisalci za avto primerni.

Kakovostni rezervni deli za avto in njihova uporaba

Število avtomobilov je na naših cestah vedno večje. Z razvojem avtomobilske industrije, pa je tudi ponudba rezervnih delov za avto vedno bolj pestra. Rezervni deli za avto so pomemben element varnosti vozila, zato še zdaleč ni vseeno katere bomo izbrali.

Rezervni deli za avto morajo biti kompatibilni z vašim avtomobilom
Rezervni deli za avto morajo biti kompatibilni z znamko, modelom in letnico vozila.

Praviloma je tako, da se s starostjo avtomobila povečajo tudi stroški popravila in vzdrževanja. Posamezni avtomobilski deli se namreč z leti obrabijo, pokvarijo ali poškodujejo, zato jih je potrebno zamenjati. V tem primeru je potrebno poiskati ustrezne rezervne dele za avto, ki morajo biti kompatibilni z znamko, modelom in letnico vozila. To je edini način, da bodo rezervni deli z avto optimalno opravljali svojo funkcijo. 

Čemu se uporabljajo rezervni deli za avto?

Kot smo že omenili, na rezervne dele za avto najprej pomislimo takrat, ko se na avtu nekaj pokvari. Avtomehaniki se z njimi srečujejo vsakodnevno, saj so za popravila avtomobilov nujno potrebni. Z rezervnimi deli za avto nadomestimo obrabljene ali poškodovane dele, če ne drugega, je potrebno na rednih servisnih pregledih skorajda vedno zamenjati zavorne ploščice, filtre in druge mehanske dele.

Med rezervnimi deli za avto je tudi vsa dodatna oprema za avto, ki je namenjena vzdrževanju avtomobila in njegovemu lepemu izgledu.

Gre za opremo, brez katere vožnja praktično ni mogoča, kot so motorna olja in razne tekočine, žarnice in še mnogo drugega. Poleg omenjenega pa je tu še vsa dodatna oprema za avto, ki je namenjena čiščenju vozila, s katero bo vaše vozilo vedno sijoče čisto.

Originalni ali neoriginalni rezervni deli za avto?

Pri nakupu rezervnih delov za avto je najpogostejše vprašanje, ali izbrati originalne ali neoriginalne rezervne dele za avto. Praviloma so originalni rezervni deli za avto dražji, zato mnogi vozniki raje izberejo neoriginalne rezervne dele. Na žalost pa so le ti praviloma slabše kakovosti, kar lahko povzroči dodatne težave.

Kakovostni rezervni deli za avto dostopni na spletu

Nekakovostni rezervni deli se hitreje obrabijo ali poškodujejo, kar na dolgi rok prinaša bistveno več stroškov kot smo načrtovali. Poleg tega pa obstaja nevarnost, da zaradi neustrezne kakovosti povzročijo okvaro drugih delov avtomobila. Torej, če si želite še naprej zagotoviti brezskrbne kilometre, potem je izbira kakovostnih rezervnih delov nuja, ne glede na njihovo ceno.

Objave iz iste kategorije:

  • 17. 11. 2023