Meglenke uporabljamo ob zmanjšani vidljivosti zaradi megle

prednje meglenke
Delite

Avtomobilske meglenke so vrste luči oziroma razsvetljave, ki se uporablja, ko je zaradi megle lahko precej zmanjšana vidljivost. To je v resnici daleč najbolj enostavna definicija, ki naj bi jo razumeli prav vsi. Kljub temu pa, ko sedemo za volan, takšno znanje še ni dovolj.

Pametno je poznati, katere so najbolj pogoste napake, ki se pojavijo ob uporabi meglenk. Prav tako tudi, na kaj o uporabi tovrstnih luči opozarjajo oziroma kažejo raziskave.

Pravilno vklapljanje prednjih in zadnjih meglenk

Za razliko od drugih vrst avto luči prednjih ter zadnjih meglenk ne smemo vklapljati obenem. To moramo namreč storiti posebej, torej s povsem ločenima korakoma. Razlog za to pa je v drugačnem namenu uporabe omenjenih meglenk.

Prednje meglenke so na vozilu nameščene zato, da lahko ponoči v gosti megli zmoremo bolje videti cesto, ki je pred nami. Njihov svetlobni snop je širok ter razpršen. Osvetljujejo pa zlasti cesto in njen rob. Takšna vrsta osvetljevanja se je izkazala za učinkovito torej predvsem ponoči ter v gosti megli, ko je treba voziti dovolj počasi.

Zadnje avto meglenke pa se po drugi strani uporabljajo v primeru, ko želimo, da nas vozniki, ki v gosti megli vozijo za nami, bolje vidijo. Za njih je značilno, da so izjemno močna vrsta avto luči.

Kdaj se meglenke najpogosteje napačno uporabljajo

Še posebej pozimi je moč opaziti, da se meglenke daleč najpogosteje napačno uporabljajo. Na slednje so dobro pokazale tudi številne raziskave, ki so nastale s pomočjo anket. Vemo, da so v zimskem času dnevi precej krajši, vreme je pogosto oblačno, megleno, padavine v tem času prav tako niso ravno najbolj redek pojav. Kljub vsem naštetim pogojem pa še ne pomeni, da bi morali prav za vse uporabljati meglenke.

Kdaj uporabljati meglenke?

Prednje avto meglenke bi morali praviloma vklopiti šele, ko je vidljivost manjša od 50 metrov. Prav tako je treba tedaj voziti počasneje, ker nam sicer meglenke, ki osvetljuje del ceste pred nami, ne bodo prav dosti pomagale. Zapomniti si je treba torej še to, da kadar je vidljivost na cesti manjša od 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost vožnje vedno omejena na 50 kilometrov na uro.

Katere luči vključujejo vozila?

Meglenke še zdaleč niso edine avtomobilske luči. K osvetlitvi avtomobila pravzaprav sodijo vsi viri svetlobe, ki jih najdemo na njem in v njem.

Dandanes se najpogosteje uporabljajo halogenske, biksenonske in LED luči. Zavedati pa se je treba, da so svetlobna telesa na avtu tisti elementi, ki jih v resnici nezgode najbolj prizadenejo. K sreči je zamenjava avto luči lahko zelo preprosta pa tudi relativno hitra. Pri tovrstnem postopku pa se vsekakor priporoča uporabo originalnih sijalk za posamezno vozilo.

Različni viri svetlobe na avtu in v njem

Omenili smo, da k osvetlitvi vozil sodijo prav vsi viri svetlobe, ki se lahko nahajajo v avtu ali pa zunaj na njem. Med najpomembnejše avto luči zagotovo sodijo žarometi. Ti nam namreč omogočajo, da lahko dovolj učinkovito vidimo tudi v slabših vremenskih pogojih.

avtomobilske luči
Meglenke še zdaleč niso edine avtomobilske luči.

Za nemoteno delovanje pa tudi za dovolj varno udeležbo v cestnem prometu so vsekakor ključni tudi smerniki. Sicer pa je s pravili zelo jasno predpisano, katere vire svetlobe mora obvezno imeti prav vsako vozilo ter kako natančno bi morali delovati.

Žarometi

Žarometi so avtomobilske luči, ki so nameščene na sprednji strani vozila. Lahko svetijo belo ali rumeno. Poleg estetske funkcije imajo še druge raznovrstne naloge. Z njihovo pomočjo lahko varno pripeljete do cilja. Poleg naše osebne varnosti učinkovito seveda prispevajo tudi k varnosti drugih udeležencev v prometu. Ključna naloga žarometov je torej ta, da na najučinkovitejši možni način osvetljujejo vozišče, ki je pred nami oziroma pred našim avtom.

V omenjeni namen so na voljo različne avto luči. Zasenčene luči se morajo uporabiti tedaj, kadar ne želimo zaslepiti nasproti vozečih se vozil. Če je vozišče prosto, lahko mirno uporabljamo dolge luči, ki seveda svetijo precej dlje pa tudi bistveno močneje.

Zasenčene luči se morajo uporabiti tedaj, kadar ne želimo zaslepiti nasproti vozečih se vozil.

Zadnje luči in smerniki

Na zadnjem delu vozila so nameščene zadnje luči. Te svetijo belo, rumeno ali rdeče. Njihova naloga pa je predvsem omogočiti varen potek prometa. Najpomembnejše vrste zadnjih luči za avto so zavorne luči, smerniki, luč za vzvratno vožnjo, zadnje meglenke ter pozicijske luči.

avtomobilske luči
Na zadnjem delu vozila so nameščene zadnje luči.

V cestnem prometu je še posebej pomemben smernik. Pogovorno takšni avto luči pravimo tudi žmigavc. Preostalim udeležencem z njim sporočamo, v katero smer se želimo premakniti.

Objave iz iste kategorije:

  • 19. 09. 2022