Vrste navigacijskih naprav za naše vozilo

Delite

Dandanes imamo pri vožnji z avtom možnost uporabe različnih navigacijskih sistemov. Zelo popularni so mobilni telefoni in GPS aplikacije. Nudijo nam zelo natančen vpogled v našo trenutno lokacijo v mestu, na podeželju, industrijski coni ipd. Obenem pa jih lahko uporabimo tudi za opravljanje klicev med vožnjo. Poznamo pa tudi namenske sisteme za navigacijo, ki jih pritrdimo na armaturno ploščo ali notranjost vetrobranskega stekla. Vsaka izmed omenjenih naprav ima svoje prednosti, katerim se bomo v tem članku posvetili.

Vgrajeni sistemi navigacije v našem avtomobilu

Nekateri novejši avti imajo že vgrajeno navigacijo napravo v armaturni plošči. Je del celotnega računalniškega sistema v našem vozilu. Nudi nam zelo natančno orientacijo, neglede na to, kje se znajdemo. Njeno natančnost določa močna antena in povezanost s sateliti. Je pa res, da kljub svoji uporabnosti, mnogi vozniki raje uporabljajo alternativne sisteme za navigacijo. To pa zato, ker je pogosto potrebno vzdrževanje omenjene navigacijske naprave s posodobitvami, ki jih pridobimo na uradnem servisu za naše vozilo. Te pa so lahko dokaj drage in nam ne nudijo bistveno večje funkcionalnosti, kot če uporabljamo navigacijo na našem Android ali iOS telefonu.

Namenske navigacijske naprave so priročne s pogleda, da vsebujejo veliko informacij. Potek poti si lahko nastavimo tako, da nas računalnik opozori na bližnje vulkanizerje, bencinske črpalke, restavracije in druga mesta zanimanja

Navigacija za mobilni telefon je izredno natančna

Moderni mobilni telefoni so povezujejo s satelitskim sistemom za natančno določanje našega položaja. To sposobnost lahko izkoristimo tako, da na telefon namestimo GPS aplikacijo. Tako bomo svoj telefon spremenili v mobilno navigacijsko napravo, ki je idealna za vse voznike motornih vozil. Telefon lahko namestimo na vetrobransko steklo, zračnike in armaturno ploščo. Seveda bomo za to potrebovali primeren nosilec. Nikoli ni priporočljivo telefon uporabljati tako, da ga imamo na sopotnikovem sedežu. S tem se nam osredotočenost na cestišče zniža, saj moramo vedno znova preusmerjati pozornost.

Mobilni telefon in držalo oziroma nosilec

Pri uporabi mobilnega telefona kot sistema GPS je pomembno, da vedno uporabljamo nosilec. Med vožnjo bomo bolj osredotočeni na cestišče, saj se bo telefon nahajal na armaturni plošči ali vetrobranskem steklu. S tem se izognemo, da bi morali odvrniti pogled od ceste pred nami. Tako varujemo sebe in druge udeležence v prometu.

Uporaba nosilca za mobilni telefon pa je tudi priročna, zaradi funkcionalnosti, ki nam jo nudi. Nekateri nosilci vsebujejo polnilec za naš telefon preko kabla ali brezžične povezave. Če bomo uporabljali nosilec, bomo tudi veliko lažje odgovorili na telefonski klic ali nastavili potek poti.

Moderne navigacijske naprave ne potrebujejo povezave z mobilnim omrežjem za delovanje. Enako ne potrebujejo dostopa do Wi-Fi ali drugega omrežja. Vse karte mest imajo že naložene v notranjem spominu.

Namenska navigacija je priporočena za profesionalne voznike

Najbolj zanesljiva navigacijska naprava je namenske zvrsti. Podobna je majhnemu računalniku, ki ga pritrdimo na armaturno ploščo ali na vetrobransko steklo. Naložene ima karte mest države v kateri smo ga kupili. Pogosto vsebuje tudi karte znanih mest in držav, vendar moramo nekatere dokupiti. Samo napravo lahko tudi povežemo s pametnim telefonom ali računalnikom v našem vozilu. 

Namenske navigacijske naprave so priročne s pogleda, da vsebujejo veliko informacij. Potek poti si lahko nastavimo tako, da nas računalnik opozori na bližnje vulkanizerje, bencinske črpalke, restavracije in druga mesta zanimanja. Velik zaslon pa bo poskrbel, da bomo vse izpisane podatke videli jasno in natančno. Omenjene naprave se priporoča za vse profesionalne voznike. Seveda pa bodo tudi drugi ljudje imeli veliko prednosti, če si omislijo namensko navigacijo.

Navigacijska naprava je bolj zanesljiva od pametnega telefona

Moderne navigacijske naprave ne potrebujejo povezave z mobilnim omrežjem za delovanje. Enako ne potrebujejo dostopa do Wi-Fi ali drugega omrežja. Vse karte mest imajo že naložene v notranjem spominu. Je pa res, da potrebujemo dostop do satelitov s katerimi se naprava samodejno poveže. Visoka zanesljivost delovanja je pomembna, če se odpravljamo na dolgo in zahtevno pot, kjer nam ceste niso poznane. Seveda lahko enako storimo z aplikacijo na pametnem telefonu, vendar je bolj priporočljivo, če uporabimo navigacijsko napravo.

Moderni mobilni telefoni so povezujejo s satelitskim sistemom za natančno določanje našega položaja. To sposobnost lahko izkoristimo tako, da na telefon namestimo GPS aplikacijo.

Ohranimo osredotočenost na cesto

Uporaba mobilnega telefona kot GPS naprave je sicer res priročna. Hitro pa nas lahko zamotijo prihajajoči klici, obvestila elektronske pošte in številnih aplikacij. Tako morda izgubimo osredotočenost na cesto ter tako zamudimo izvoz na avtocesti, se narobe razvrstimo na križišču ipd.

Če želimo potovati z največjo zanesljivostjo, se voznikom priporoča uporaba namenske navigacijske naprave za dolge in kratke vožnje. Zaradi večjega zaslona bomo tudi lažje vozili po neznanih cestah ter se tudi lažje razvrstili na primeren pas. 

Pri uporabi vsake navigacije je močno priporočeno, da se vnaprej pozanimamo o njenem delovanju. Tako se bomo naučili kako hitro spremeniti smer, vklopiti ali izklopiti potovanje po avtocestah ipd.

Objave iz iste kategorije:

  • 20. 10. 2021