Prometni režim v času izkopavanj

Delite

Veliko se v medijih pojavljajo tarnajoči prebivalci Ljubljane ali drugi, ki se vsakodnevno vozijo v Ljubljano na delo. Teh pa ni malo. V zadnjih nekaj mesecih se je v našem glavnem mestu začelo več obnovitvenih del na najpomembnejših cestnih odsekih. Po dolgem obdobju gospodarske krize in zategovanja pasu na vseh področjih, se sedaj čas, da se povrne vse še za nazaj. V času varčevanja so v veliki meri bila odpovedana vsa nenujna obnovitvena dela na cestiščih. Sedaj pa je potrebno zaradi varnosti udeležencev v prometu, ta dela nekako po hitrem postopku nadoknaditi.

A ker skoraj vedno pri reševanju takšnih težav pridemo do kakšne ovire, so tokrat v našem glavnem mestu za prebivalce in druge voznike predvsem ovira arheološka izkopavanja. Seveda, saj je logično, da so med večjimi obnovitvenimi deli na cestah našli tudi arheološke ostanke. Ljubljana je namreč grajena na površju nekdanje Emone iz rimskih časov. Prav gotovo se pod površjem skriva prava mala zakladnica rimskih ostankov.

Drugačne rešitve

Arheološka izkopavanja večini mimoidočih grenijo življenje zaradi daljših prometnih zamaškov na teh delih mesta. A z dobrim načrtovanjem in poznavanjem prometnih tokov, se da zelo učinkovito rešiti tovrstne težave in ovire. Običajno se uredijo semaforizirani obvozi po drugi strani vozišča, ali pa se promet usmeri na druge ceste v bližini. Arheološka izkopavanja tako lahko nemoteno potekajo naprej, poskrbljeno pa je tudi za varnost vseh udeležencev v prometu.
Raziskovalci se trudijo po svojih najboljših močeh hitro nadaljevati in zaključiti z delom, a je včasih veliko odvisno tudi od vremena. Ljudje pa se s časom tudi navadijo na nov prometni režim oziroma poiščejo druge hitrejše rešitve, da se območjem, kjer potekajo arheološka izkopavanja izognejo.

Uporaba avtobusov

Včasih velja razmisliti, predvsem to velja za voznike osebnih avtomobilov, da je hitrejša rešitev uporaba javnega potniškega prometa. Ta je v Ljubljani z vsakim novim letom boljši, hitrejši in bolj razširjen. A potrebno je le spremeniti miselnost ljudi, da ni treba prav do vsakih vrat s svojim avtomobilom. V takih primerih potem tudi arheološka izkopavanja niso več tako velika težava.

Dobra stran pa je, da tudi arheološka izkopavanja trajajo le omejeno obdobje, potem pa se promet vrne v staro ali še boljše stanje. Mi pa smo bogatejši še za kakšen košček zgodovine.

Objave iz iste kategorije:

  • 22. 03. 2018