Učinkovito prevažanje koles in druge večje opreme na počitnikovanje

Delite

Kolesarjenje iz dneva v dan pridobiva na svoji priljubljenosti. V tem hipu na svoj račun še posebej prihajajo električna kolesa pa tudi skiroji. Pedala takšnih in drugačnih vrst koles vse pogosteje poganjamo tudi na daljših počitnicah ob morju ali kje drugje. In kako kolesa na varen in dovolj enostaven način pripeljati do cilja in nazaj?

Ena od možnosti je ta, da si kolesa na dopustu najamemo, druga pa, da jih pripeljemo s seboj od doma. Sledje pa ni tako preprosto, kot si morda marsikdo misli. Koles ne zmoremo dati kar tako v prtljažnik in se brezskrbno odpeljati na pot. Gre namreč za prevelike predmete, zato nujno potrebujemo dodatni prostor, ki bi nam omogočil varen pa tudi učinkovit prevoz koles na cilj. Nosilci za kolesa so ena od najboljših izbir, ki si jih lahko v tem hipu sploh zamislimo.

Različna vrsta prtljažnikov za kolesa

Avtomobilski nosilci za kolesa se morda še toliko težje izberejo, ker so nam na voljo v več različicah. Ravno zato je še toliko pomembneje, da pred nakupom dobro razmislimo, katera vrsta prtljažnika za kolesa nam lahko najbolje koristi. Dobro je, da preučite prav vse prednosti pa tudi slabosti tovrsne opreme.

Ena od možnosti je ta, da si kolesa na dopustu najamemo, druga pa, da jih pripeljemo s seboj od doma. Sledje pa ni tako preprosto, kot si morda marsikdo misli.

Kolesa lahko glede na tip nosilca prevažamo na strehi, na vratih prtljažnika, nameščamo jih lahko tudi na kljuko vozila. Slednja možnost je zlasti primerna za večja osebna vozila. Nosilec se torej namesti na kljuko, na voljo pa sta dve možnosti. Kolesa se lahko postavi na priložene roke, ki se raztezajo po širini avtomobila. Ena od možnosti je tudi ta, da se kolesa pritrdijo s ploščadjo. Načeloma je ploščadni nosilec precej boljša izbira, saj se kolesa nanj lažje pritrdijo. Obenem je še dodatno poskrbljeno za varnost – z gumami ter pritrdilnimi rokami.

Strešni nosilci za bicikle – najbolj priljubljen tip nosilcev

Najbolj pa je vsekakor priljubljeno, da se kolesa prevažajo na strehi. Za uporabo strešnega nosilca mora biti vozilo opremljeno s strešnimi tirnicami ali pa s posebnimi pritrdilnimi točkami. Na strehi se lahko prevaža tudi več koles.

Ena od večjih prednosti, ki nam jih ponujajo strešni avto nosilci, je ta, da imamo celotni prtljažnik in kabino vozila prosto. Kolesa se med prevažanjem ne dotikajo med seboj, kar posledično zmanjša možnost morebitnih poškodb. Takšen sistem je zelo varen tako za dolga kot tudi krajša potovanja.

Najbolj pa je vsekakor priljubljeno, da se kolesa prevažajo na strehi. Za uporabo strešnega nosilca mora biti vozilo opremljeno s strešnimi tirnicami ali pa s posebnimi pritrdilnimi točkami.

Kaj vse lahko pritrdimo na strešne nosilce vozila

Strešni nosilci za avto ponujajo številne prednosti, ključna pa je zagotovo ta, da nanje lahko pritrdimo tudi večje predmete in tako v prtljažniku vozila pa tudi drugje prihranimo kar nekaj prostora. Vožnja je tako še udobnejša in zagotovo tudi precej bolj varna. Najpogosteje nanje pripenjamo kolesa, strešne kovčke, neredko tudi vse bolj priljubljene sup deske in drugo opremo za različne športne podvige.

Nosilci na strehi avtomobila se lahko pri pritrjevanju supa učinkovito zaščitijo kar s pomočjo pene. Za pritrditev tovrstne opreme lahko uporabite kar gurtno.

Strešni nosilci za avto ponujajo številne prednosti
Strešni nosilci za avto ponujajo številne prednosti, ključna pa je zagotovo ta, da nanje lahko pritrdimo tudi večje predmete in tako v prtljažniku vozila pa tudi drugje prihranimo kar nekaj prostora.

Pritrjevanje supa na streho avtomobila

Če imate torej na svojem vozilu strešne nosilce za kolesa, jih lahko ne nazadnje uporabite tudi za varno in preprosto prevažanje supa. Najpomembneje pa je, da desko za supanje pravilno namestite na nosilce. Vsako gurtno morate postaviti ob vsak strešni nosilec. Sup je treba obrniti s smerniki navzgor, in sicer tako da so smerniki obrnjeni proti vetrobranskemu steklu. Gurtno se vrže čez sup in zategne tako, da so smerniki zataknjeni za njo. Ostanki trakov se še dodatno zategnejo okoli nosilcev, da ne udarjajo ob šipo vozila.

Strešni nosilec kot sestavni del avto opreme

Na trgu so na voljo strešni nosilci za različne vrste vozil. Pri določenih modelih avtomobilov je nosilec na strehi že sestavni del opreme. Proizvajalci pa ponujajo še različne dodatke za pritrditev, s pomočjo katerih lahko na vozilo še učinkoviteje nameščamo prtljago.

Vsekakor pa si tovrstne nosilce lahko zagotovite tudi z ločenim nakupom. Dva najpogostejša tipa sta klasični nosilec in nosilec za prevoz na zadnjih vratih s trakovi ali pa sistemom clip-on. Obstajata pa še sistem za pritrditev prtljage samo s trakovi ter prostorna dodatna ploščad, ki se pritrdi kar za vozilo.

Pritrjevanje strešnih nosilcev za avto je lahko različno. To je zlasti odvisno od nosilca samega. Nekateri se lahko pripnejo direktno na streho vozila, drugi se nameščajo na stranske tovarniško nameščene nosilce. Določeni modeli pa zahtevajo celo nekaj vrtanja. V tem primeru pa je namestitev nosilcev najbolje prepustiti kar strokovnjaku.

Objave iz iste kategorije:

  • 10. 08. 2021