Koristni nasveti za nakup strešnega kovčka

Delite

Ko z avtomobilom potujemo na daljše izlete, je dobro, če si vožnjo čim bolj olajšamo. To najlažje naredimo tako, da si zagotovimo več prostora za prevažanja tovora. Strešni kovčki nam dodajo dodatno kapaciteto, ki nam pride še kako prav, ko prevažamo avto poln prijateljev ali družinskih članov in njihovo prtljago. Poglejmo si, zakaj nam nikoli več ne bo zmanjkalo prostora za prtljago, ki bi jo drugače morali pustiti doma. V tem članku bomo opisali največje prednosti, ki jih bomo pridobili z nakupom kovčka za streho.

Povečajmo kapaciteto nošenja prtljage 

Strešni kovčki so narejeni z namenom, da nam omogočijo večjo kapaciteto nošenja oblačil, športne opreme, orodja, igrač ter ostale prtljage. Tako lahko s seboj vzamemo tudi stvari, ki jih ne moremo spraviti v prtljažni prostor našega vozila. 

To nam omogoča, da si ustvarimo bolj udobno izkušnjo vožnje, kamorkoli se že odpravljamo. Načeloma velja, da v sam prtljažnik in kabino avtomobila pospravimo vse nujne stvari, ostalo pa pustimo v strešnem kovčku. Preveč natrpani avtomobili resno ogrožajo varnost voznika, sovoznika ter ostalih potnikov. V primeru nesreče lahko prtljaga resno poškoduje vse osebe, ki se nahajajo v vozilu, zato se poskušajmo temu vedno izogniti.

Strešni nosilci za avto so nujno potrebni

Naš avtomobil mora biti opremljen s strešnimi nosilci za avto, če želimo uporabljati kovčke. Tako moramo prvo kupiti nosilce, ki jih namestimo na naše vozilo. Dosti novih vozil je že opremljenih z nosilci, ki jih lahko uporabimo, brez da bi dodatno morali kaj kupovati. 

Če pa nimamo nosilcev, pa jih bomo morali kupiti. Dandanes lahko najdemo modele za vsa obstoječa vozila, tudi taka, ki nimajo sistema za nameščanje. Lahko jih namestimo na majhne in velike avtomobile, kjer smo omejeni z maksimalno kapaciteto tovora na strehi, ki jih je določil proizvajalec našega avtomobila. Poleg tega pa so tudi strešni nosilci za avto omejeni z določeno težo, ki jo lahko prenašajo.

Izbira primernega kovčka za naše potrebe

V ponudbi strešnih kovčkov bomo opazili, da obstaja ogromno različnih modelov. Razlikujejo se po teži, obliki, prireditvenem mehanizmu ter drugih lastnostih, ki so ključnega pomena. Poglejmo si nekaj najbolj pomembnih značilnosti:

  • Največja kapaciteta

Če potrebujemo strešni kovček za potrebe enega ali dveh ljudi, potem je idealno, če izberemo manjšega. Tako lahko potujemo na morje ali drugam in imamo vseeno dovolj prostora na voljo za dodatno prtljago. Če pa imamo veliko družino, potem moramo kupiti kovček, ki je veliko večji. Za športne izlete pa je idealno, če kupimo tak kovček, ki je polovične širine, saj bomo na strehi imeli dovolj prostora za dodatno kolo, kajak, smuči in drugo športno opremo.

  • Materiali izdelave

Materiali so izredno pomembni, kar se tiče zmogljivosti naših strešnih kovčkov. Plastični kovčki so dobra izbira, če želimo ohraniti čim manjšo težo vozila. Bolj kvalitetni materiali, kot so aluminij in ojačana plastika pa so primerni za bolj grobe vremenske razmere in daljša potovanja.

  • Vrsta strešnih nosilcev za avtomobil

Strešni kovčki morajo biti pričvrščeni na strešne nosilce. Tukaj je izredno pomembno, da kupimo tak model, ki bo lahko bil nameščen na naše nosilce. Če nosilcev še nimamo, potem jih moramo prvo kupiti in šele nato izbrati primeren kovček.

Poraba goriva na daljših vožnjah

Strešni kovčki so izredno uporabni v vsakem primeru, vendar bomo porabili skoraj neopazno manj goriva, ko jih bomo prevažali na strehi. Temu je večinoma tako, saj uporabljajo vrhunsko aerodinamično obliko, ki ustvarja izredno majhen upor med vožnjo. Večina raziskav je pokazala, da če imamo avtomobil poln ljudi in veliko prtljage na strehi, se nam bo poraba bencina povečala za 2-5%, kar v realnem svetu ni opazno.

Pri višjih hitrostih je možno, da bomo slišali določen zvok, ki ga bo kovček pričel proizvajati. Do tega prihaja, ker smo spremenili geometrijo vozila z dodatno težo na strehi. To je normalen pojav, ki ni moteč, vendar ga lahko opazimo, ko drvimo po avtocesti.

Nameščanje kovčka na streho

Različni modeli strešnih kovčkov imajo svoj določen pripenjani mehanizem. Tudi strešni nosilci za avto so lahko od vozila do vozila popolnoma drugačni. Večina modelov kovčkov pa uporablja univerzalni mehanizem, ki deluje z večino strešnih nosilcev. Če bomo imeli kovček dalj časa na strehi je dobro, če vijake podmažemo z mastjo, saj jih bomo tako lažje odstranili. Dobro je tudi, da povprašamo prijatelja za pomoč, saj bomo tako lažje in hitreje pripravljeni na pot. 

Odlično spletno ponudbo kovčkov in druge avtomobilske opreme pa bomo našli na strani www.withcar.si. Na omenjeni strani imamo tudi na voljo strokovnjake, ki nam bodo pomagali z izbiro najboljšega strešnega kovčka za naš avto.

Objave iz iste kategorije:

  • 15. 08. 2019