Gorivo – cene

Cene goriva so določene s strani države in so enotne znotraj države za vse ponudnike, ki ponujajo gorivo. Na tej spletni strani lahko najdete ponudnike, ki ponujajo gorivo, podrobnosti s področja cene goriva, stanje na trgu goriva in informacije, pomembne za gorivo.

Oglas

Cene goriva

gorivo bencinSlovenija je menda edina evropska država, ki ji država določa cene goriva. Razna nihanja v ceni (nižje cene najdemo večinoma na samopostrežnih pumpah) pa so odraz tega, da je gorivo določeno samo s najvišjo možno ceno goriva in tako lahko ponudnik, ki nam prodaja gorivo zniža ceno (na račun svoje marže).

Zanimivo je, da na cene goriva v Sloveniji ne vpliva povpraševanje na trgu (npr v Nemičiji je gorivo v času praznikov dražje), ampak so cene goriva določene po modelu, ki vključuje prodajne cene goriva
brez dajatev (cena surovin), davka, trošarine in marže trgovcev (v Sloveniji dosegajo približno 70% višino glede na evropsko povprečje). Zanimvo je, da je marža glede na prodano gorivo določena absolutno in ne v odstotkih, kar pomeni, da če se gorivo podraži trgovci ne zaslužijo več kot če je gorivo cenejše.

Zakaj je država tista, ki določa cene goriva?

Prej smo omenili, da na cene goriva vpliva tudi trošarina. Trošarina je znesek ki ga uporabniki plačamo državi. Ta bi naj s trošarinami lažje kontroliral nihanje cene goriva (bencin, dizel,…). Ponudniki, ki nam v Sloveniji nudijo gorivo plačujejo za gorivo s 15 dnevnim zamikom. In so tako izpostavljeni nihanju cene govina na trgu. Tudi pri tem pomaga držav z uravnavo trošarin.

Drugi pomemben razlog za unikatne cene goriva je Petrolov monopol. Vsekakor ima tudi OMW velik delež, vendar ima Petrol v lasti večino pomembnih geografskih pozicij in tako proda več goriva kot katerikoli drugi ponudnik, ki ponuja gorivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cene goriva

95 oktanski bencin 1.478
100 oktanski bencin1.497
Dizel1.394
Kurilno olje1.019
Avtoplin0.838

Cene goriva – spremembe

Naročite se na prejemanje obvestil o spremembah cen goriv preden se te zgodijo:

Dizel / Bencin – kalkulator

Cena dizelskega vozila:
EUR
Ceno bencinskega vozila:
EUR
Kombinirana poraba dizel:
l/100km
Kombinirana poraba bencin:
l/100km


Oglas